На перших аукціонах Енергоатом реалізував майже 5 млрд кВт-г електроенергії

На перших аукціонах Енергоатом реалізував майже 5 млрд кВт-г електроенергії

Укрінформ
На перших аукціонах, які відбулись в рамках запуску нового ринку електричної енергії, найпотужніший виробник електроенергії в Україні - НАЕК "Енергоатом", реалізував майже 5 млрд кВт-г електроенергії базового навантаження.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

Компанія послідовно готувалась до роботи в новому ринку електричної енергії. На виконання постанови Кабінету міністрів України від 5 червня 2019 року № 483 (в редакції постанови КМУ від 12 червня 2019 року № 512), якою покладено спеціальні обов’язки на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, Енергоатомом було ініційовано організацію та проведення аукціону з продажу електричної енергії гарантованому покупцю, операторам систем розподілу та оператору системи передачі.

Так, 27 червня 2019 року НАЕК "Енергоатом" взяв участь у першому аукціоні з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, організованому товарною біржею "Українська енергетична біржа".

На аукціоні для забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів, що пройшов у вигляді спеціальної сесії, ДП "НАЕК "Енергоатом" реалізував 4 млрд 144 млн 824 тис. кВт-г електроенергії базового навантаження за ціною 56,67 коп. за кВт-г без ПДВ. Крім того, для компенсації технологічних втрат електричної енергії на передачу/розподіл Енергоатом реалізував ще 828 млн 816 тис. кВт-г електричної енергії за граничною ціною 56,670 коп. за кВт-г без ПДВ. Таким чином, на перших аукціонах ДП "НАЕК "Енергоатом" реалізував майже 5 млрд кВт-г електроенергії базового навантаження.

На ринку "на добу наперед" за період з 1 по 3 липня 2019 року Енергоатомом було реалізовано 79 млн 319,9 тис. кВт-год електроенергії. Середньозважена ціна електроенергії на ринку "на добу наперед" за три дні склала 1 грн 62,71 коп. за кВт-г.

Слід зазначити, що ціна реалізації електричної енергії ДП "НАЕК "Енергоатом" становила:

у квітні 2019 року – 57,87 коп. за кВт-г

у травні 2019 року – 57,96 коп. за кВт-г

За перші три дні липня 2019 року середня ціна, за якою компанією було реалізовано електричну енергію становила 71,40 коп. за кВт-г.

Читайте також: Укренерго звітує про старт ринку електроенергії в Україні

Компанія зацікавлена у стабільній роботі повномасштабного конкурентного ринку, що дозволить отримувати справедливу ринкову ціну та своєчасну оплату за реалізовану електричну енергію: "Покладаємо великі надії, що новий ринок електричної енергії забезпечить прозорі і зрозумілі правила участі в ньому для всіх учасників, що сприятиме розвитку вітчизняної атомної енергетики і зростанню добробуту українського суспільства в цілому. Адже рушієм змін є здорова конкуренція на рівних умовах".

Нагадаємо, що з 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електричної енергії. Це важливий етап впровадження реформи енергетичної системи України. Його метою є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електроенергії: поява нових учасників на ринку, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії, отримувати якісні послуги за конкурентною ціною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-