Україні не потрібні жодні

Україні не потрібні жодні "химерні" знижки від Газпрому - Вітренко

Укрінформ
Україні не потрібні жодні "химерні" знижки від Газпрому, оскільки Нафтогаз зараз купує газ у Європі дешевше.

Про це повідомив виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

"Вони нарешті визнали, що для них поставки газу в Україну є набагато більш важливими, ніж транзит через Україну. ... По-простому, вони хочуть, щоб по кінцевому рахунку Росія отримувала гроші, а Україна їх втрачала (платячи Росії за газ - ред.)", - сказав Вітренко.

За його словами, Росія впродовж років отримувала від України за газ в середньому на 5 млрд доларів більше, ніж сплачувала нам за транзит.

"Це 5 відсотків ВВП України! Гроші шли з України в Росію. Росія ставала сильнішою, Україна - слабшою. Ми це змінили - через Стокгольмський арбітраж, через поставки з Європи тощо. Тепер Росія платить за транзит майже на мільярд доларів більше, ніж Нафтогаз витрачає на весь імпортований газ", - стверджує Вітренко.

На думку виконавчого директора Нафтогазу, "оці всі хороводи з Бойком і Медведчуком до виборів у Кремлі, а зараз у Санкт-Петербурзі - це намагання знайти собі можновладців в Україні, які б через власну корумпованість та некомпетентність, зробили те, що хоче Росія, всупереч інтересам України".

Він заявив, що сама пропозиція щодо закупівлі російського газу зі знижкою не унікальна, ніякий "дешевий газ" з Росії Бойко з Медведчуком не привезуть.

"Нам це теж пропонували, ми відмовилися, бо це невигідно Україні. Мені особисто як голові делегації Нафтогазу на двосторонніх переговорах з Газпромом це пропонував Газпром", - зазначив Вітренко.

Наостанок виконавчий директор Нафтогазу нагадав очільнику Газпрому Олексію Міллеру, що "Газпром з квітня 2018 року не виконує своїх контрактних зобов’язань по поставці газу в Україну. І тому через новий арбітраж у Стокгольмі ми змусимо Газпром заплатити за це сотні мільйонів доларів".

Читайте також: Коболєв: Росія створює запаси газу в ЄС — готується припинити транзит через Україну

Тож "не потрібні ваші химерні "знижки", просто виконуйте контракт і рішення міжнародних судів", підсумував посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, Газпром готовий почати переговори щодо постачання газу в Україну за ціною на 25% нижчою за нинішню. За інформацією ТАСС, про це заявив голова правління компанії Олексій Міллер, який бере участь у Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

Зазначається, що перед цим Міллер зустрічався з представниками партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрієм Бойком і Віктором Медведчуком.

Натомість, за даними Укртрансгазу, Україна вже протягом 1288 днів не імпортує з Росії газ для своїх потреб. За цей період обсяги газу надходили виключно з країн ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-