Міжнародні резерви України за місяць

Міжнародні резерви України за місяць "схудли" на 5,5%

Укрінформ
Міжнародні резерви України станом на 1 червня 2019 року становили $19,4 млрд (в еквіваленті); за травень вони зменшилися на 5,5% через значні обсяги погашень за державним боргом.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

"Станом на 1 червня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 19 401,6 млн дол. США (в еквіваленті). У травні вони зменшилися на 5,5% через значні обсяги погашень за державним боргом", - ідеться в повідомленні.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали кілька чинників, насамперед, виконання зобов’язань України за державним боргом.

На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано 1 801,1 млн дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 1 281,3 млн дол. США становили платежі з обслуговування та погашення єврооблігацій та облігацій внутрішньої державної позики. Також 446,5 млн дол. США (в еквіваленті) було сплачено за зобов’язаннями уряду і Національного банку перед Міжнародним валютним фондом. Решта коштів спрямована на обслуговування боргу перед іншими міжнародними фінансовими організаціями. Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 426,7 млн дол. США та фінансуванням від Світового банку на 10 млн дол. США.

На динаміку резервів впливала і переважно сприятлива ситуація на валютному ринку. Загалом чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 160,6 млн дол. США.

Читайте також: Україна влітку має сплатити $1,8 мільярда боргу, у вересні - $1,7 мільярда

У травні пропозиція валюти була вищою за попит насамперед завдяки стабільним надходженням валютної виручки експортерів, а також подальшому зростанню інвестицій нерезидентів у гривневі державні цінні папери. У результаті, Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку 203,6 млн дол. США (з них 171,5 млн дол. США – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни), не впливаючи на динаміку курсу гривні. Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця було продано лише 43,0 млн дол. США у форматі інтервенції за єдиним курсом.

Ще одним фактором, що впливав на динаміку резервів у травні, в НБУ назвали переоцінку фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). Минулого місяця їхня вартість збільшилася на 80,7 млн дол. США (в еквіваленті).

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні резерви України станом на 1 травня становили 20 524,6 млн дол. США (в еквіваленті).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-