Кінцевими бенефіціарами грантів Фонду енергоефективності будуть ОСББ - Зубко

Кінцевими бенефіціарами грантів Фонду енергоефективності будуть ОСББ - Зубко

Фото
Укрінформ
На засіданні Координаційної ради донорів, що затвердила сьогодні остаточну грантову політику Фонду енергоефективності (Фонду ЕЕ), визначено: кінцевими бенефіціарами грантів Фонду будуть співвласники багатоквартирних будинків.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко за результатами заcідання Координаційної ради донорів з енергоефективності.

«Деталізували грантову політику Фонду (енергоефективності - ред.). Серед ключового — кінцевими бенефіціарами грантів є співвласники багатоквартирних будинків. Гранти надаватимуться ОСББ в обсязі: 40% вартості заходів у рамках Пакета «А» та 50% для Пакета «Б». Для перших 300 заявок ОСББ — додатковий грант у розмірі 20%. Згодом також буде можливість надавати додаткові гранти для пакета «Б» в розмірі 20% для ОСББ, у яких принаймні половина співвласників – субсидіанти», — зазначив Зубко.

За його словами, сьогоднішня Координаційна рада донорів з енергоефективності – справжній brainstorming єдиної команди міжнародних партнерів, Мінрегіону та Фонду енергоефективності, які об’єднались навколо реформи та запуску Фонду.

Зубко додав, що програма «Перші ластівки», участь в яких беруть 15 ОСББ з різних регіонів України, виявилась успішною і дуже корисна для тестування всіх процедур Фонду. Наразі всі 15 проектів пройшли енергоаудит.

«Підписання Угоди між Фондом ЕЕ та IFC щодо повноцінного запуску Фонду з урахуванням грантової політики заплановано на початок липня поінформував віце-прем’єр-міністр.

Як відомо, Фонд енергоефективності - це єдина в Україні державна установа, яка була створена з метою підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергоефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів держбюджету, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

Фонд енергоефективності розпочав свою роботу наприкінці березня 2019 року. Тоді повідомлялося, що на його рахунках закумульовано знаходиться 1,5 млрд грн, ще 1,6 млрд грн мають надйти до кінця року.

Читайте також: Зубко закликав усі ОТГ провести плогінг до дня охорони довкілля

Програма Фонду ЕЕ передбачає часткове відшкодування вартості реалізації проектів термореновації (впровадження комплексу, а не окремих заходів), що повинні відповідати одному з двох визначених пакетів. Кожен пакет містить обов'язкові та додаткові заходи для реалізації. Остаточне рішення про вибір заходів до проекту ухвалює ОСББ на основі енергетичного аудиту з урахуванням економічної та технічної доцільності.

Пакет A ("Легкий") складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (насамперед - модернізація інженерних систем будинку).

Пакет Б ("Комплексний") включає в себе всі заходи пакета А (якщо вони не були впроваджені раніше), а також теплоізоляцію будівельних конструкцій (стіни, даху, горища, підвалу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-