Ціни на цибулю в травні знизилися в чотири рази - експерти

Ціни на цибулю в травні знизилися в чотири рази - експерти

Укрінформ
Цибуля в Україні за травень подешевшала у чотири рази - тільки за останній тиждень ціни на цибулю нового врожаю знизилися на 39%, а на торішню цибулю на 43%.

Про це повідомляє прес-служба аналітичної платформи плодоовочевого бізнесу Еast-fruit .

"Цибуля в Україні подешевшала в чотири рази за травень - багато хто так і не продали її за рекордною ціною. Тільки за останній тиждень ціни на цибулю нового врожаю знизилися на 39%, а на торішню - на 43%. В цілому ж, за травень ціни на цибулю врожаю 2019 року обвалилися в середньому в чотири рази! Мабуть дуже багато фермерів південного регіону України правильно зорієнтувалися в ситуації і зробили ставку на вирощування озимої і ранньої цибулі, що привело до різкого зростання пропозиції української продукції нового врожаю вже в другій половині травня ", - йдеться в повідомленні.

Експерти акцентують, що овочівники України, які зберігали цибулю до травня, очікували отримати ще більш високі ціни за свій продукт. Звичайно, таких було не дуже багато, але ті, хто не встиг продати продукцію на піку ціни в кінці квітня - початку травня, зараз дуже динамічно знижують ціни, сподіваючись активізувати попит, і підраховують збитки.

Однак рання цибуля поступово витісняє торішню, і ціни на неї теж дуже швидко знижуються, тому продати минулорічну цибулю стає все складніше, навіть за низькою ціною.

Повідомляється, що зростання пропозиції цибулі провокує падіння внутрішніх цін, а споживачі віддають перевагу якісній і свіжій цибулі нового врожаю, ніж цибулі торішній. Відповідно, ті виробники, які не продали цибулю по 25-30 грн за кг (близько 1 дол.), в кінці квітня - початку травня, зараз змушені розпродавати її по 7-9 грн / кг (25-30 центів за кг). Водночас ціни на нову цибулю в Україні впали вже настільки, що впору говорити про можливості експорту цієї продукції в країни Євросоюзу.

Аналітики Еast-fruit нагадують, що ще нещодавно так багато говорилося про сенсацію у вигляді неймовірно високі ціни на цибулю. Багато угледіли в цьому чергову змову, звинувачували уряд і всіх підряд, проте ніякої сенсації в цьому не було - просто кліматичні умови в Європі торік були такими ж неймовірними, як і подальша динаміка цін.

Читайте також: На ринку "Шувар" у Львові полуницю можна купити дешевше, ніж торік

Експерти заздалегідь прогнозували обвал цін на цибулю в новому сезоні, однак цей обвал цін трапився раніше, ніж прогнозувалося. До речі, цілком можливо, що ціни на цибулю знову різко виростуть, до початку збирання пізніх сортів цибулі нового врожаю в серпні-вересні, тому що в Україні дуже часто трапляються так звані "ринкові вікна", коли реалізація ранніх сортів закінчується, а виробництво середніх виявляється недостатнім для задоволення потреб ринку. Такі ситуації, як правило, стимулюють фермерів прибирати пізню цибулю передчасно, щоб отримати високу ціну без необхідності закладати цибулю на зберігання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-