Україна влітку має сплатити $1,8 мільярда боргу, у вересні - $1,7 мільярда

Україна влітку має сплатити $1,8 мільярда боргу, у вересні - $1,7 мільярда

Укрінформ
Україні у червні-серпні 2019 року потрібно буде погасити зовнішніх боргів на суму 1,8 млрд дол, у вересні - 1,7 млрд дол.

Про це голова ради Національного банку України Богдан Данилишин написав на своїй сторінці у Facebook.

"За три літніх місяці Україні потрібно буде виплатити зовнішніх боргів на суму 1,8 млрд. дол, у вересні - 1,7 млрд дол. Плюс до цього - очікуваний у липні-серпні вихід нерезидентів з гривневих ОВДП, які вони купували в січні-квітні, приблизно на еквівалент 1 млрд дол., з подальшою конвертацією отриманих грошей у валюту", - написав Данилишин.

За його словами, Україна впорається з цими викликами, однак чималою мірою за рахунок запозичень уряду, в окремих випадках - міжнародних резервів НБУ, які вже за підсумками травня знизяться через виплати 1,7 млрд дол. за держборгом Тому, якщо зберігається можливість продовження співпраці з МВФ в рамках чинної програми, доцільно цим скористатися.

"Потрібно також враховувати, що згідно із Законом України «Про Національний банк України» золотовалютний резерв використовується виключно для забезпечення внутрішньої і зовнішньої стабільності грошової одиниці України. Не допускається використання золотовалютного резерву для надання кредитів і гарантій та інших зобов'язань резидентам і нерезидентам України. Тому уряду слід мати на увазі ці позиції. Думаю, що незалежність НБУ дозволяє проводити досить зважену не залежно ні від кого політику використання золотовалютних резервів. Як кажуть, не одним днем живемо", - наголосив Данилишин.

Разом з тим голова Ради НБУ не виключає можливих ризиків на валютному ринку. На його думку, можливе помітне зменшення міжнародних резервів саме по собі здатне дати негативний психологічний сигнал учасникам валютного ринку. Не можна забувати і те, що до початку опалювального сезону, тобто, до жовтня, Україні необхідно закачати в підземні газосховища 15-16 млрд куб. м природного газу за літній сезон (травень-вересень). При нинішніх ринкових цінах для цього знадобиться близько 2,5 млрд дол., які доведеться знайти в найближчі чотири місяці (в цілому потрібні 3 млрд дол., але у «Нафтогазу» є кредитна лінія на 0,5 млрд дол.).

Читайте також: Данилишин назвав пікові періоди виплат держборгу

Таким чином, застерігає фінансист, сприятлива ситуація на валютному ринку, що спостерігалася протягом весни, може ускладнитися.

Як повідомляв Укрінформ, 16 травня 2019 року Міністерство фінансів України погасило перший випуск облігацій зовнішньої державної позики (ОЗДП) під гарантію США. Загальна сума платежу становила понад 1 млрд дол.

За даними Мінфіну, платежі за зовнішнім боргом України у 2019 році заплановані в обсязі близько 179 млрд грн, або 6,1 млрд дол. за курсом НБУ. У тому числі, у вересні має відбутися остаточне погашення за бондами на 660 млн дол., випущеними в 2015 році. Платежі на користь МВФ протягом року очікуються в загальній сумі близько 1,2 млрд дол., на користь інших міжнародних фінансових організацій – близько 0,8 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-