Україні загрожує “пастка повільних реформ” – експерт

Україні загрожує “пастка повільних реформ” – експерт

Укрінформ
Якщо забаритися з економічними перетвореннями, Україна може потрапити до “пастки повільних реформ”, коли болючі рішення розтягуються у часі, але люди не відчувають зрушень, і це веде до нових ускладнень.

Таку думку на семінарі, присвяченому економічному розвитку України, який відбувся у Брюсселі, висловив науковий співробітник дослідницького центру Брейгель Марек Домбровський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід було організований під егідою Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі спільно з аналітичним центром Брейгель та київським Центром економічної стратегії.

Марек Домбровський наголосив, що Україна має всі можливості для уникнення загрози дефолту, якщо, безумовно, макроекономічна політика нового уряду буде відповідальною. Обслуговування зовнішніх боргових зобов’язань потребуватиме додаткових запозичень, і у цьому вирішальними є два аспекти. З одного боку - продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими інституціями. З другого – Україні треба буде переконати приватних інвесторів у тому, що держава є солідним та серйозним гравцем на ринку.

“Є ще один пункт, це - темпи реформ. Такі дебати відбулися у багатьох країнах регіону - яка стратегія є доречнішою - м’які й повільні реформи або шокова, але швидка терапія. Це завжди гостре обговорення, бо ніхто не любить шоку.  Як підказує практика, макроекономічна стабільність потребує прийняття жорстких рішень”, - зауважив експерт.

Читайте також: Тільки реформи прискорять економічне зростання в Україні - Міклош

При цьому він послався на досвід різних країн, які проходили схожі процеси.

“Якщо ми робимо це швидко і комплексно, тоді можна очікувати результат таких рішень відносно швидко. Якщо ви хитаєтеся, якщо ви просуваєтеся вперед повільно, виникає проблема, що ви продовжуєте болючий період в часі та водночас не бачите очевидних результатів. Мій дорадчий досвід не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах підказує, що є таке поняття - "пастка повільних реформ", якої можна уникнути, коли діяти рішучіше”, - розповів Домбровський.

Він висловив переконання: якби у 2014-2016 роках Україна діяла рішучіше, ймовірно, сьогодні економічна ситуація була б кращою, і певні результати реформ у вигляді більших темпів зростання були б помітними для людей.

“Програма реформ, яка представлена в Україні зараз, не потребує драматичної самопожертви, тому що найбільш болючий етап вже пройдено. Зараз виникає питання, як уникнути нового колапсу, нового потенційного болю. Я не маю на увазі навмисний дефолт, який я бачу як політичний та економічний нонсенс. Йдеться про сценарій, якщо необхідні кроки не будуть зроблені вчасно. Ставки у цьому є дуже високими. Що швидше такі рішення будуть прийняті, то вищими є шанси, що люди зможуть побачити результати реформ уже за кілька років”, - наголосив фінансовий аналітик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-