Тільки реформи прискорять економічне зростання в Україні - Міклош

Тільки реформи прискорять економічне зростання в Україні - Міклош

Укрінформ
Економічний потенціал України дозволяє досягати набагато більших показників економічного зростання, але цей потенціал наразі стримується недостатніми темпами реформ.

Про це під час семінару, присвяченого економічному розвитку України, який відбувся у Брюсселі, заявив екс-міністр фінансів Словаччини, співголова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR) Іван Міклош. Захід був організований під егідою Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі спільно з аналітичним центром Брейгель та Київським Центром економічної стратегії.

Саме так Іван Міклош відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, які галузі в Україні могли б стати локомотивом для розвитку всієї економіки країни.

«Україна має потенціал для набагато більшого економічного зростання, ніж було досягнуто до цього. Вона може забезпечити 6 або 7 відсотків сталого зростання на рік, тому що її потенціал це дозволяє, і він не використовується повною мірою. Це можливо лише за умови реформ і особливо – за умови притоку прямих іноземних інвестицій, які є джерелом «швидких» інвестицій», - наголосив стратегічний радник.

Коментуючи тему, яка виникла в ході дискусії, щодо ідеї оголосити в Україні дефолт, Іван Міклош зауважив, що не бачить підстав для такого розвитку.

«Я не бачу жодних проблем для України, щоб уникнути дефолту, у випадку продовження програм співробітництва з МВФ та іншими фінансовими інституціями. Але без цієї підтримки дефолт для України було б важко уникнути вже у наступні 2-3 роки. Продовження такої співпраці не вимагає нових болючих реформ, адже основні з них були вже погоджені та започатковані», - сказав європейський економіст.

При цьому він наголосив, що у світовій практиці існує спостереження, за яким країна, що прагне досягати економічного зростання більше 6 відсотків на рік на протязі тривалого періоду, наприклад, у 10 років або довше, повинна мати долю прямих інвестицій відносно ВНП понад 25 відсотків, краще – навколо 30 відсотків. За його словами, Україна нині має показник близько 17 відсотків. Це означає, що мета у 27 відсотків потребує надходження в Україну додатково 10 мільярдів євро інвестицій кожного року.

Читайте також: У Харкові проходить міжнародний економічний форум з інвестицій та розвитку міста

Міклош зауважив, що йдеться не лише про ресурси МВФ, але й про ресурси приватного сектору та прямі закордонні інвестиції, які залишаються найбільш «швидким» ресурсом для економічного зростання.

«Це пов’язано із вашим питанням – що може бути двигуном для сталого та суттєвого економічного зростання в Україні. Це правда, що в Україні розвинуте сільське господарство, але має бути також задіяний промисловий потенціал… Найбільш важливо – запровадити верховенство права, побороти корупцію, захистити права приватної власності, провести демонополізацію і дерегуляцію. Це може бути достатнім, щоб прийшли інвестиції» - сказав стратегічний радник.

Він зробив короткий порівняльний аналіз темпів розвитку України із власною країною, Словаччиною. З точки зору потенціалу для інвестицій, Україна від початку виглядала більш привабливо, за рахунок розвинутої промисловості, але з часом втратила цю перевагу, саме внаслідок недостатніх темпів перетворень.

«Україна виробляє ракети й літаки, чого немає у Словаччині. За обсягами експорту у 95-му році та навіть у 2005 Словаччина експортувала товарів у кількості приблизно 50 відсотків від експорту України. У 2015 році експорт Словаччини за обсягом вдвічі перевищував український. Більшість експорту Словаччини складають промислові товари, зокрема, автомобілі та інші високотехнологічні вироби. В структурі українського експорту промислові товари складають усього 9 відсотків. Причина – нестача реформ, модернізації та інвестицій. Що з цим робити - зрозуміло», - сказав Міклош.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-