Данилишин назвав пікові періоди виплат держборгу

Данилишин назвав пікові періоди виплат держборгу

Укрінформ
Погашення держборгу в іноземній валюті буде одним із найбільших викликів для України у 2019 році. У травні-грудні потрібно виплатити $3,5 млрд за зовнішнім держборгом і $2,8 млрд за валютними облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП).

Про це голова ради Національного банку України Богдан Данилишин написав на своїй сторінці у Facebook.

"Одним із найсильніших викликів буде погашення держборгів у інвалюті. У травні-грудні потрібно виплатити 3,5 млрд дол. за зовнішнім держборгом і 2,8 млрд дол. за валютними ОВДП. Сумарно — 6,3 млрд дол", - написав Данилишин.

З його слів, піковими періодами виплат є травень і вересень — по 1,7 млрд доларів (травень — 1,4 млрд доларів за зовнішнім держборгом і 0,3 млрд доларів за валютними ОВДП, вересень — 1,6 млрд доларів за зовнішнім держборгом і 0,1 млрд доларів за валютними ОВДП).

"Тиснути" на валютний ринок буде й погашення короткострокових гривневих ОВДП, які нерезиденти придбали в лютому-квітні. Станом на 13 травня вкладення нерезидентів в ОВДП становили 39,2 млрд грн, порівняно з початком року вони зросли майже в 6,5 разу, — близько 1,5 млрд дол. (у доларовому еквіваленті) іноземці вклали в короткострокові ОВДП цього року. Імовірно, у липні-вересні значна частина коштів після погашення гривневих ОВДП буде конвертуватися в інвалюту та виводитися з України", - прогнозує Данилишин та наголошує, що Національному банку, користуючись нинішнім сприятливим курсом, слід продовжувати викуповувати валюту на міжбанківському ринку з метою збільшити міжнародні резерви і, можливо, нарощувати темпи такого викупу.

Читайте також: Держборг України зріс майже до $80 мільярдів

"В аспекті держборгу та курсової стабільності одним із найважливіших завдань української влади будуть відносини з МВФ. За програмою stan-by, яка діє до кінця цього року, ми можемо розраховувати на одержання двох траншів кредиту на загальну суму 2,5 млрд дол.", - додав голова ради Нацбанку.

Як повідомлялось, у Міністерстві фінансів на початку року заявляли, що розраховують у поточному році отримати два кредити від МВФ на загальну суму 2,6 млрд доларів, 500 млн євро від ЄС, близько 600 млн доларів від Світового банку та 2 млрд доларів від розміщення євробондів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-