В Україні створять енергетичні хаби за стандартами ЄС

В Україні створять енергетичні хаби за стандартами ЄС

Укрінформ
Нацкомісія з цінних паперів затвердила план, який передбачає перелік і графік розробки відповідних законодавчих змін.

Про це повідомила прес-служба НКЦПФР.

План передбачає перелік і графік розробки відповідних законодавчих змін, регуляторних правил, формування умов майбутнім учасникам торгівлі, а також заходи взаємодії з іншими зацікавленими сторонами.

Відзначається, що за основу української моделі ринку для позабіржової організованої торгівлі енергоресурсами та деривативами НКЦПФР прийняла стандарти Європейського Союзу, що забезпечують конкурентні умови торгівлі і прозоре ціноутворення на енергетичні товари.

Читайте також: Інформація про послуги на фондовому ринку доступна онлайн - Нацкомісія

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зазначив з цього приводу:

“Ми грунтовно опрацювали створення української моделі енергетичних хабів, з глибоким gap-аналізом українського законодавства та стандартів ЄС. Наш план їх створення грунтується на найкращих практиках ЄС та враховує українську специфіку. Прозорість та конкурентність, принципи, які ми поклали в основу цієї моделі, – єдине, що може нам гарантувати чесні ціни на такі важливі для економіки енергетичні ресурси. Жодні внутрішньогалузеві рішення в рамках ПЕК не забезпечать розбудову якісних енергетичних товарних ринків, з прозорим ефективним ціноутворенням, хеджуванням цінових коливань, запровадженням національних цінових індексів, і, найголовніше, з визначенням чесної ціни. Тому що енергетична політика не може успішно реалізовуватися без належної інфраструктури, зокрема, фінансової: нафта тече трубами, але розрахунки за неї проходять через фінансовий ринок. Гроші мають іншу природу, й вимагають своїх підходів. Тільки спільними зусиллями фінансових та регуляторів галузі ПЕК в організації прозорої та конкурентної системи торгівлі енергетичними товарами ми зможемо усунути зловживання та маніпуляції на цих ринках”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-