Зеленський і Коболєв обговорили з делегацією США перспективи поставок скрапленого газу

Зеленський і Коболєв обговорили з делегацією США перспективи поставок скрапленого газу

Укрінформ
Глава Нафтогазу Андрій Коболєв взяв участь у зустрічі президента України Володимира Зеленського з делегацією США на чолі з міністром енергетики Ріком Перрі.

Як повідомили у прес-служба Нафтогазу, зустріч відбулася у понеділок. 

"У ході зустрічі сторони обговорили співробітництво України та США в енергетичній сфері, зокрема в сфері видобування газу, питання збереження транзитного потенціалу України. Окрема увага під час зустрічі була надана шляхам підготовки України до проходження наступного осінньо-зимового опалювального сезону, фінансуванню та накопиченню достатніх запасів газу у підземних сховищах. Також предметом обговорення став проект зі створення сталого шляху імпорту скрапленого природного газу (LNG) через регазифікаційний термінал у Польщі до України", - йдеться у повідомленні.

Українська сторона висловила подяку за підтримку нашої держави у питаннях національної та енергетичної безпеки.

Читайте також: Гройсман запропонував Перрі об’єднатися проти Nord Stream 2

З українського боку участь у зустрічі взяли президент України Володимир Зеленський, радники Володимира Зеленського Олександр Данилюк та Руслан Рябошапка, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, глава місії України при НАТО, надзвичайний і повноважний посланник України Вадим Пристайко, а також голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

З американської сторони у зустрічі взяли участь міністр енергетики США Рік Перрі, спеціальний представник США з питань України Курт Волкер, сенатор США Рон Джонсон.

Як повідомляв Укрінформ, 16 травня, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що Росія збільшила до рекордних рівнів обсяги постачання газу до Європейського Союзу, що уможливить створення запасів у країнах Європи та переривання транзиту газу територією України у січні 2020 року. За його словами, імовірність того, що з 1 січня 2020 року Україна отримає "повне переривання" постачання газу, як це було у січні 2009 року, є досить великою.

15 травня Коболєв повідомив, що Нафтогаз готує газотранспортну систему України до ймовірного переривання транзиту газу в січні 2020 року. За його словами, до зими необхідно накопичити в ПСГ близько 20 млрд куб.м. газу – за такої умови система працюватиме стабільно та гарантуватиме доставку газу всім споживачам.

Україна може втратити статус транзитної держави після побудови газопроводу "Північний потік-2", який будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини на додачу до "Північного потоку", який вже діє. Як передбачається, потужність "Північного потоку-2" становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік, його довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія наразі відмовила Газпрому та вимагає від компанії, що будує "Північний потік-2", зробити оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Крім України, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім, у Німеччині заявляють, що цей проект - економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-