В Україні розпочали збирання ранньої озимої цибулі

В Україні розпочали збирання ранньої озимої цибулі

Укрінформ
На ринок України почали надходити перші пропозиції суперранньої озимої цибулі ріпчастої місцевого виробництва.

Про це повідомляє EastFruit.

"Перші партії пропонувалися за цінами до 25-30 грн/кг ($0,95-1,15 доларів за кг), однак через невеликі обсяги, дрібний калібр і не дуже високу міру зрілості, мали помірний попит. Пропозиції надходили з південних регіонів країни, переважно з Херсонської області. Наприкінці тижня кількість пропозицій цибулі різко зросла, так само як і обсяг пропонованих партій. З ростом пропозиції падали і ціни на цибулю. Вже в п'ятницю овочівники Півдня України були готові продавати ранню озиму цибулю з поля по 17 грн/кг (65 центів США за кг), однак за умови закупівлі великих партій, готові були знижувати ціну до 15 грн/кг (57 центів за кг)", - йдеться в повідомленні.

Така ціна вже була набагато привабливішою для покупців, що й привело до різкого зростання інтересу до цієї продукції з боку перекупників з центральних і східних областей України і стимулювало овочівників форсувати збирання цибулі, навіть незважаючи на те, що вони втрачали у врожайності під час передчасного збирання цибулі.

Для порівняння, минулорічна цибуля, а також імпортна цибуля з Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Киргизстану продавалася на ринку України в середньому по 60-80 центів США за кг. Відповідно, продаж у цьому сегменті як і раніше був вищий, ніж продаж цибулі нового врожаю, незважаючи на вищу ціну.

За словами керівника Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федора Рибалка, українські фермери цього року суттєво розширили площі під ранніми сортами цибулі, зокрема під озимою цибулею.

«Українські овочівники чудово розуміли, що врожай цибулі в країні різко знизився в 2018 році, тому ще восени 2018 року ці фірми активно закуповували насіння озимих сортів цибулі, чекаючи, що ціни на неї будуть високими. В результаті, за моїми оцінками, площі під озимою цибулею під урожай 2019 року були найбільшими за всю історію України», - зазначає Рибалко.

Читайте також: Експерти назвали причини "цибульної" кризи в Україні

Аналітики EastFruit також зазначають, що попит на цибулю в ЄС залишається теж дуже високим, тому вже наприкінці наступного тижня, експорт озимої цибулі з України в Євросоюз може стати привабливим. Зокрема, в Польщі на сьогодні середня оптова ціна на цибулю становить 83 центи США за кг. А значить за умови збільшення обсягу пропозиції цибулі в південних регіонах, підвищення її якості та зниження ціни, поставки української цибулі в Польщу знову стануть привабливими. Це, до речі, може уповільнити падіння цін на внутрішньому ринку.

Експерти також звертають увагу учасників ринку овочів, що зниження цін на цибулю найближчими тижнями може знову змінитися зростанням цін у другій половині червня- на початку липня, оскільки завершиться реалізація ранніх сортів і знизиться пропозиція цибулі з країн Центральної Азії. Саме ці «вікна», тобто проміжки між збиранням різних сортів цибулі, дадуть змогу в цьому році непогано заробити тим, хто буде утримувати оперативний запас продукції в холодильниках.

У цілому ж істотного зниження оптових цін на цибулю до нормальних багаторічних рівнів, на рівні 12-15 центів за кг, учасники ринку не очікують до кінця серпня-вересня 2019 року, підсумували аналітики ЕastFruit.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-