Уряд вимагає від Нафтогазу завершити анбандлінг за моделлю 2016 року

Уряд вимагає від Нафтогазу завершити анбандлінг за моделлю 2016 року

Укрінформ
Кабінет міністрів вимагає від НАК «Нафтогаз України» реалізувати необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінгу державної компанії до кінця поточного року за моделлю, ухваленою у липні 2016 року.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Координаційної ради з питань проведення реформ у паливно-енергетичному комплексі, повідомляє Урядовий портал.

"Уряд України наполягає і вимагає від НАК «Нафтогаз України» ухвалити і реалізувати необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінгу державної компанії до кінця поточного року за моделлю, ухваленою ще у липні 2016 року і заснованою на зобов’язаннях України перед Європейським енергетичним співтовариством", - цитує Урядовий портал слова Прем'єра-міністра.

Гройсман наголосив, що обрана у 2016 році модель анбандлінгу враховує всі вимоги міжнародних партнерів України і не потребує ані внесення змін до законодавства, ані будь-яких інших дій, які можуть так чи інакше затримати процес розділення НАК «Нафтогаз України».

Разом з тим ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дозволить посилити позиції і роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією щодо продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.

«Одне з завдань, яке я поставив перед керівництвом НАК «Нафтогаз України» в липні 2016 року, а згодом і Наглядовою радою компанії, - повноцінно реалізувати ухвалені рішення щодо анбандлінгу, які дають можливість отримати сертифікованого оператора ГТС з повним виконанням зобов’язань по Третьому енергопакету", - зауважив Гройсман.

Читайте також: На фонд підтримки інновацій і стартапів виділили 400 мільйонів — Гройсман

За його словами, з різних причин робота НАК «Нафтогаз України» у цьому напрямку не мала успіху.

"Багато було розмов і питань, але рішень, які були б прийняті в рамках виконання завдань Уряду, «Нафтогаз України» так і не схвалив. Модель анбандлінгу OU – найбільш прийнятна і єдина, яка може бути реалізована до кінця 2019 року. Сьогодні вже травень. З липня 2016 року «Нафтогаз України» втратив багато часу щодо досягнення (поставлених тоді) цілей», - наголосив Прем'єр-міністр.

На переконання Гройсмана, сьогодні не існує жодних перепон, передусім юридичного характеру, які могли б затримувати анбандлінг «Нафтогазу України» за визначеною моделлю.

З цією позицією погодилися учасники Координаційної ради: урядовці, представники енергодиректорату Європейської комісії, Світового банку, голови представництв міжнародних фінансових організацій, інформує Урядовий портал.

Як повідомляв Укрінформ, анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії. Здійснюється на виконання ст. 9 Директиви 2009/73/ЄС.

НАК "Нафтогаз України" має передати газотранспортні активи новому незалежному оператору до 1 січня 2020 року. Це уможливить залучення іноземного партнера до управління газотранспортною системою України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-