Криза поставок російської нафти відкриває для України перспективи — експерт

Криза поставок російської нафти відкриває для України перспективи — експерт

Укрінформ
Квітнева криза, пов'язана з поставками "брудної" російської нафти, показала низку важливих аспектів і, можливо, відкрила для України деякі перспективи

Про це зазначив Сергій Куюн, директор ТОВ "Консалтингова група А-95" у статті для DT.UA.

"Брудна" російська нафта і європейські директиви додають привабливості постачання нафти за маршрутом Одеса—Броди і далі по нафтопроводу "Дружба" до Європи", - пише експерт.

За його словами, по-перше, європейські одержувачі російської нафти спокійно проходять цю кризу, відкривши свої нафтові резерви. По-друге, білоруси знову задумалися про необхідність альтернативних поставок нафти.

"У 2024 р. російська нафта для них поставлятиметься на ринкових умовах, і в альтернативи з'являється шанс. Український маршрут з підйомом нафти в Южному/Одесі до Бродів і далі в Мозир готовий до роботи в будь-який момент. Усі пропозиції "Укртранснафти" у білорусів є", - наголошує Куюн.

По-третє, додав експерт, кульгава якість російської нафти і європейські директиви додають привабливості поставкам нафти за маршрутом Одеса—Броди й далі по "Дружбі" у Європу. Це може бути азербайджанська, іранська і казахстанська сировина, яка сьогодні "піднімається" у Центральну Європу з узбережжя Адріатичного й Середземного морів.

Автор підкреслює, що усі ці перспективи потребують упевненості в українському маршруті, який за останні 15 років такої репутації не створив. Квітнева криза стане гарним тестом на гнучкість і професіоналізм.

Читайте також: Україна веде переговори з РФ про компенсацію за "брудну" нафту - експерт

Як повідомлялося, 19 квітня концерн "Білнафтохім" заявив про 10-25-разове перевищення допустимих показників частки органічних хлоридів у нафті, що поставляється нафтопроводом "Дружба". Російська "Транснефть" визнала відхилення в якості, а Міненерго РФ заявило, що проблеми мають "технічний характер". 22 квітня неякісна сировина досягла європейських і українських НПЗ.

АТ "Укртранснафта" пізно ввечері 25 квітня вимушено призупинило транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" (МН "Дружба"). Крім того, європейські партнери відмовилися приймати забруднену нафту на приймально-здавальних ділянках "Будковце" (Словаччина) і "Фенешлітке" (Угорщина).

У суботу, 11 травня, в Укртранснафті заявили, що о 14.35 відновили транзит нафти європейським споживачам по магістральному нафтопроводу "Дружба".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-