«Усього» сім років - і сучасний паркінг у Борисполі готовий!

«Усього» сім років - і сучасний паркінг у Борисполі готовий!

Аналітика
Укрінформ
Є принаймні, одна позитивна новина: сервіс там цілком європейський, а ціни – нижчі, ніж у Європі

Днями в аеропорту “Бориспіль” анонсували дату відкриття першої черги багаторівневого паркінгу на 1000 місць, який довго і «неестетично» стояв недобудованим прямо навпроти терміналу D – 23 травня. Паркінг планували відкрити іще до Євро-2012 одночасно із введенням терміналу в експлуатацію. Та гості чемпіонату Європи з футболу ним так і не скористалися. У 2015 році тодішній віце-прем'єр-міністр Валерій Вощевський пояснював: компанія, яка здійснювала будівництво, отримала майже 100% авансування робіт, але роботи так не закінчила (за інформацією Mind, між замовником і підрядником виник конфлікт, а в 2015 році, після взаємних позовів, суд постановив розірвати договір підряду і зобов'язав ПАТ «БУ 813» (підрядник) повернути отриманий аванс за роботи – 93 млн грн). Новий підрядник, який приступив до робіт у 2017-му, обіцяв закінчити робити раніше – до літа 2018 року, але згодом в аеропорту повідомили, що графік відкриття зміститься через виявлені нові дефекти, які треба виправляти. Укрінформ дізнавався, яким же буде новий паркінг та як взагалі розшириться аеропорт в майбутньому.

Розетки для електромобілів і система з розпізнаванням обличчя водія

Проект паркінгу 2012 року планувався на 2000 машиномісць. Та у новому проекті його вирішили розділити на дві частини, щоб було легше у фінансовому плані. За словами заступника гендиректора аеропорту “Бориспіль” з комерційної діяльності та стратегічного розвитку Георгія Зубка, в аеропорту діє 12 паркувальних майданчиків, а це близько 3000 паркомісць, яких недостатньо в сезон пікового навантаження. “У 2018 року ми обслужили 12,6 млн пасажирів. З кожним роком потреба в паркувальних місцях пропорційно збільшується. Тому відкриття багаторівневого паркінгу напередодні літнього сезону – гострий виклик, з яким ми успішно впоралися”, – зазначив Зубко.

Чотириповерховий паркінг має площу в 40 тисяч квадратних метрів. Там передбачено зону для заряджання електромобілів на 30 розеток, точки вендингу (автомати з продажу товарів) і пакування багажу. Автоматизована система управління, якою обладнаний паркінг, використовується в аеропортах Відня, Лондона, Гонконгу, Дубая і Амстердама. Система передбачає індикацію вільних паркомісць, відеоспостереження з розпізнаванням автомобільних номерів і навіть водія.

Ціни на паркування поки що офіційно не озвучені “Борисполем”, та раніше повідомлялося, що є плани ввести диференційовану оплату. Перша година паркування може коштувати 1,5 євро (за іншими даними, 30 гривень на годину), наступні – дешевше. Для тривалого паркування рік тому ціни називалися такі: 1-3 доби – 12 євро на добу, 4-6 діб – 9 євро добу, а від 10 діб – майже 6 євро на добу.

Для порівняння, європейські ціни у багаторівневих паркінгах міжнародних аеропортів за годину та добу паркування значно вищі за українські. Приміром, у аеропорту Берлін-Шенефельд за годину в багатоповерховому паркінгу треба заплатити 3 або 6 євро, а за добу – 25 або 34 євро. У варшавському аеропорту ім. Фридерика Шопена 1 година обійдеться у 10 злотих (2,3 євро), 1 доба – у 120 злотих (27,6 євро), а 6-10 днів – 250 злотих (57,5 євро). Будь-які інші подробиці у прес-службі аеропорту не розповідають – обіцяють все озвучити на відкритті нового паркінгу 23 травня, у честь чого там відбудеться музичний фестиваль і автошоу.

Амбітні плани: понад 50 мільйонів пасажирів до 2045 року

У наступні 25 років аеропорт “Бориспіль” чекає іще багато змін. 8 травня Кабмін затвердив Концепцію розвитку аеропорту до 2045 року, передбачивши на це інвестиції в обсязі 3,4 мільярда євро.

У документі йдеться, що в 2019 році аеропорт зможе обслуговувати 14,4 млн пасажирів (для порівняння, варшавський аеропорт ім. Шопена у 2017-му приймав 15,7 млн пасажирів), у 2030 році – 27,7 млн пасажирів, у 2040 році – 44 млн пасажирів і в 2045 році – майже 54 млн пасажирів. Зараз же його пасажиропотік становить 12 млн пасажирів на рік.

Згідно з концепцією, до 2021 року (на першому етапі) планується реконструювати другу злітно-посадкову смугу, подовжити галерею та перон терміналу D на південь, реконструювати вантажний термінал та збудувати новий офісний центр.

У 2022-2024 роках (другий етап) має розпочатися будівництво першої черги основного пасажирського терміналу, з'єднаної з подовженою галереєю терміналу D, будівництво нових швидкісних руліжних доріжок і модернізація наявних першої злітно-посадкової смуги, будівництво нового вантажного терміналу тощо.

У 2025-2031 роках (на третьому етапі) очікується будівництво другої черги основного пасажирського терміналу, облаштування зони технічного обслуговування авіакомпаній, будівництво перону та ангарів для технічного обслуговування повітряних суден.

У 2034-2045 роках мають побудувати наступні черги основного пасажирського терміналу, розширити вантажний сектор, збільшити наявні потужності паливозаправного комплексу та інженерної інфраструктури тощо.

Передбачається і додаткове відведення земельних ділянок площею приблизно 600 гектарів під розвиток інфраструктури аеропорту за рахунок земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні фізичних або юридичних осіб. Зараз же загальна площа землі, якою користується аеропорт, становить 937,6 гектара.

Крім того, планується реконструкція наявної та будівництво нової під'їзних автодоріг для розподілу транспортних потоків на в'їзді та виїзді, а також будівництво окремої дороги для доставки вантажів. Оскільки обсяги пасажирських перевезень збільшуються, то також можливо, що в майбутньому з’явиться підземна залізниця до центрального терміналу аеропорту. А вже зараз стало відомо, що швидкісний залізничний експрес “Київ – Бориспіль” у години пік регулярно використовуватиме здвоєні вагони. За інформацією Укрзалізниці, такі вагони за маршрутом Київ – аеропорт "Бориспіль" курсуватимуть о 17:00, а о 17:41 – у зворотному напрямку.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-