Світові ціни на продовольство у квітні зросли до рекордного рівня  - OОН

Світові ціни на продовольство у квітні зросли до рекордного рівня - OОН

Укрінформ
Світові ціни на продовольство у квітні збільшилися до рекордного рівня майже за рік, на що вплинуло зростання цін на м’ясо і молочну продукцію.

Про це Укрінформу повідомили з прес-служби Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

"Індекс продовольчих цін FAO в середньому становив 170 пунктів у квітні, що на 1,5 відсотка більше, ніж у березні, та все ще на 2,3 відсотка нижче за рівень у квітні минулого року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що індекс цін на молочну продукцію у квітні зріс на 5,2 відсотка, порівняно з показником у березні, продемонструвавши четверте поспіль щомісячне зростання внаслідок стабільного глобального попиту на імпорт в поєднанні з дефіцитом пропозиції, пов'язаної з посушливою погодою в Океанії.

У квітні також збільшився індекс цін на м'ясо на 3 відсотки, що обумовлено різким стрибком світових цін на свинину в результаті зростання попиту на імпорт в Азії - насамперед у Китаї, де стрімке поширення африканської чуми свиней призвело до різкого падіння внутрішнього виробництва. Крім цього, зміцнилися ціни на яловичину, птицю і баранину.

Зріс індекс цін і на рослинні олії - на 0,9 відсотка. Котирування пальмової олії трохи зміцнилося через зростання світового попиту і скорочення запасів у основних країнах-експортерах, в той час як ціни на соєву олію підвищилися в результаті високого внутрішнього попиту в Сполучених Штатах як з боку сектору з виробництва біодизелю, так і у продовольчих секторів.

Індекс цін на цукор у квітні також збільшився на 0,8 відсотка. В основному через підвищення цін на сиру нафту, оскільки зростання цін на енергоносії стимулює використання цукрової тростини в Бразилії для виробництва етанолу – щоб задовольнити внутрішній попит.

Читайте також: Український аграрний експорт до ЄС у І кварталі збільшився на понад 24%

У профільній організації ООН зазначили, що підвищення цін торкнулося всіх груп продовольчих товарів, що аналізуються, окрім сектору зернових, де висока експортна пропозиція призвела до зниження цін четвертий місяць поспіль.

Індекс цін на зернові знизився на 2,8 відсотка, головним чином внаслідок зростання цін на пшеницю і кукурудзу, прогнози по виробництву яких є позитивними, в той час як котирування рису в цілому залишалося стабільним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-