Ринок має шукати альтернативні поставки нафтопродуктів через кризу в Білорусі - експерт

Ринок має шукати альтернативні поставки нафтопродуктів через кризу в Білорусі - експерт

Укрінформ
Українському паливному ринку необхідно вже зараз шукати додаткові обсяги поставок на травень, щоб замістити обсяги недопоставок білоруських нафтопереробних заводів (НПЗ)

Про це заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн у коментарі, який є в розпорядженні Укрінформу.

«Через проблеми з якістю нафти переробку знизив до мінімуму не лише Мозирський, а й Новополоцький НПЗ. Очевидно, що в травні поставки з Білорусі в Україну будуть суттєво зменшені. Ринок має замістити великий обсяг дизельного палива», - заявив Куюн.

За його інформацією, в 2019 році Україна в середньому щомісяця імпортувала 160 тис. тонн білоруського ДП, його частка за підсумками I кварталу 2019 року становила 34,5% ринку.

«За оптимістичним сценарієм маємо знайти 80-100 тис. т, за песимістичним - 150-180 тис. т. У чималому ступені успіх цієї непростої програми залежатиме від того, наскільки відповідально білоруські НПЗ і Білоруська нафтова компанія підійдуть до інформування ринку про перспективи відновлення відвантажень», - вважає директор «А-95».

За його даними, наразі експортні поставки з Білорусі повністю зупинено, деякі великі трейдери 22 квітня 2019 року офіційно повідомили своїм контрагентам про обнулення травневих номінацій по білоруських ресурсах.

У «Консалтинговій групі А-95» зазначають, що наслідки збою білоруських поставок полегшені великими запасами дизельного палива, що були сформовані під посівну кампанію, яка в цьому році зсунулася на кінець квітня через погані погодні умови. Проблем із забезпеченням бензином в «А-95» не очікують, білоруський обсяг буде заміщений паливом українського виробництва, імпортом з Литви і по морю.

Читайте також: Цьогоріч уже видали 430 мільйонів "теплих кредитів"

Експерти «А-95» вважають, що основними джерелами поставок щодо заміщення білоруських нафтопродуктів стане імпорт по морю і, можливо, НПЗ «Укртатнафта», який може наростити переробку. За оперативними даними, в травні збережеться високий рівень прокачування російського дизпалива нафтопродуктопроводом «ПрикарпатЗахідтранс» - близько 280 тис. тонн.

«Ціни на нафтопродукти для споживачів найближчим часом продовжать зростання, але поки що основним драйвером є підвищення котирувань на світовому ринку внаслідок зменшення поставок з Ірану і Венесуели. Наразі світова кон'юнктура сформувала потенціал зростання в розмірі до 1 грн/л. Фактор переходу на альтернативні поставки дизпалива позначиться на цінах у травні і становитиме близько 1 грн/л», - прогнозують у «Консалтинговій групі А-95».

Експерти закликають уряд прискорити реалізацію заходів щодо зниження енергетичної залежності від поставок із країн СНД, виділяючи як першочергові кроки внесення до парламенту законопроекту про створення запасу нафти і нафтопродуктів; збалансування оподаткування нафтопродуктів; зниження портових зборів на перевалку нафти і нафтопродуктів і пріоритетне забезпечення рухомим залізничним складом морських нафтоперевалочних комплексів.

Як повідомляв Укрінформ, концерн "Білоруська нафтова компанія" обмежив експорт нафтопродуктів в Україну у зв'язку з погіршенням якості нафти, що постачається з Росії.

Пізніше агентство БЕЛТА уточнило, з посиланням на заступника генерального директора з комерційних питань Білоруської нафтової компанії Сергія Гриба, що експорт світлих нафтопродуктів призупинено в Україну, Польщу і країни Балтії.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд шукатиме шляхи для заміщення обсягів поставок із РБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-