Україна цьогоріч віддасть третину бюджету на виплату боргів - Гройсман

Україна цьогоріч віддасть третину бюджету на виплату боргів - Гройсман

Укрінформ
Україна поступово виходить із зони ризику, борги стають посильними для економіки, попри значне боргове навантаження на бюджет у 2019 році.
Про це під час засідання уряду сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Державний борг є надзвичайним тягарем українського бюджету, бюджету українських родин. Не ми їх брали, але нам їх віддавати. Із 1,3 трлн бюджету 417 млрд, третину бюджету, ми маємо віддати на борги, які не ми створювали. Уявіть, 417 млрд ми могли б віддати на забезпечення пенсій, інфраструктуру, освіту. Щоб вибудувати систему екстреної медицини, наприклад, нам потрібно 11 - 12 млрд грн", - розповів Гройсман.

Разом з тим, за його словами, протягом 3-х років реальний ВВП зріс на 8,4%, а держборг скоротився з 79,1% від ВВП до 60,9%.

Читайте також: Гройсман прокоментував можливість дострокових виборів до Верховної Ради

"Ми більше 12 кварталів зростаємо, але маємо робити це більше і швидше. Насправді ми на кілька десятиліть відстаємо від економічного розвитку країн-сусідів. Нам треба швидше рухатися, щоб досягти того рівня життя і утримати", - сказав Гройсман.

Він відзначив, що скорочення держборгу до ВВП свідчить, що Україна виходить із зони ризику.

"Борги стають нам посильними, але треба більше часу, щоб їх понизити і знизити вплив на державу. Політика уряду дає можливість утримувати стабільний курс валют. У 2018 році ми забезпечили менше 10% інфляції, а на 2019 рік інфляція буде у районі 7,5%. Це найнижчий показник за останні 5 років. Доходність українських родин буде більш стабільною", - додав Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-