У Нафтогазі побоюються падіння видобутку газу через відсутність фінансування

У Нафтогазі побоюються падіння видобутку газу через відсутність фінансування

Укрінформ
У 2019 році АТ "Укргазвидобування" може скоротити видобуток газу на 1,2 млрд кубометрів порівняно з плановими показниками через відсутність належного фінансування.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав директор дивізіону "Газ" НАК "Нафтогаз України" Андрій Фаворов.

"У проекті нашого фінансового плану на цей рік відображена гнітюча картина і негативні наслідки для нашого акціонера. Для мене очевидно, що в результаті максимально постраждає держкомпанія Укргазвидобування і наші плани з нарощування внутрішнього видобутку. Тому що за відсутності коштів ми просто не зможемо пробурити нові свердловини, побудувати нові газопроводи для них, інтенсифікувати видобуток на старих свердловинах. Якщо ми в цьому році плануємо видобуток на рівні 15,7 мільярда кубометрів, то за відсутності фінансування цей показник дуже швидко впаде до 14,5 мільярда кубометрів. Тобто, у нас буде падіння видобутку більш як мільярд кубометрів на рік на існуючих родовищах", - сказав Фаворов.

Він наголосив, що у країни виникає додатковий мільярд кубометрів, який доведеться імпортувати.

"І у нас замість інвестицій, а це - податки, робочі місця, будуть затрати. І замість того, щоб робити відрахування в пенсійний фонд українського бюджету, ми будемо підтримувати пенсійний фонд норвезького бюджету", - додав Фаворов.

Він також висловив побоювання, що в разі, якщо уряд не скасує спецзобов'язання з постачання газу, Нафтогаз втратить клієнтів в особі побутових споживачів, адже газ за ринковою ціною буде дешевший.

"Ми сподіваємося, що уряд виправить ці невідповідності. Важко припустити, як працюватиме ринок у цих умовах, але для споживачів це однозначно створить незручності", - сказав представник НАК.

Читайте також: Додаткові три мільярди кубометрів газу дозволять безболісно "пережити зиму" - Нафтогаз

За його словами, якщо ситуація залишиться незмінною, то ціна на газ підвищиться з травня для Нафтогазу, на який покладено спецзобов'язання, а у інших буде право працювати на ринку, що створює дискримінаційні умови для державної компанії.

"Адже наші клієнти за відсутності у них боргів зможуть відмовитися від купівлі газу у НАКу і купувати паливо у будь-якого іншого виробника або постачальника газу за ринковою ціною, нижчою за ціну ПСО. В результаті такі компанії почнуть просто забирати наших клієнтів або ж, продаючи за ціною ПСО, отримувати необґрунтовану неринкову маржу", - додав представник НАК.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" в жовтні 2018 року подав у Господарський суд Києва позов до Кабінету міністрів про відшкодування збитків у розмірі 6,6 млрд грн, що виникли в четвертому кварталі 2015 року через відмову уряду створити механізм і джерела компенсації виконання компанією спеціальних зобов'язань з поставки газу (ПСО). В цілому керівництво Нафтогазу на основі власних неаудованих розрахунків оцінює суму необхідної компенсації по ПСО за період з 1 жовтня 2015 року по 30 червня 2018 року більш як у 102,9 млрд грн. З цієї суми 80,8 млрд грн становить втрачена виручка "Укргазвидобування", 7 млрд грн пов'язані з формуванням резервів по поганих боргах, а 5,1 млрд грн - збитки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-