Формування експертних груп для закупівель ліків уперше було публічним - МОЗ

Формування експертних груп для закупівель ліків уперше було публічним - МОЗ

Укрінформ
Процес формування експертних груп для супроводу державних закупівель відбувся публічно і за новими чіткими вимогами.

Про це заявили у МОЗ, спростовуючи неправдиву інформацію, поширену у ЗМІ, щодо формування експертних груп для супроводу державних закупівель лікарських засобів.

"У ЗМІ та соцмережах поширюється неправдива інформація про формування експертних груп для супроводу державних закупівель і недостовірні заяви деяких організацій щодо прозорості цього процесу. Насправді ж уперше процес формування груп був публічним, абсолютно прозорим і відкритим, а відкритий лист про непрозорість централізованих закупівель ліків підписали, зокрема, представники тих організацій, що не захотіли розкривати інформацію про своє фінансування, можливий зв’язок з фармацевтичними компаніями і тому отримали відмову", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що подати документи могли всі бажаючі.

"Це зробили 34 інститути громадянського суспільства щодо участі 42 представників. За результатами відбору до 19 експертних груп було включено 22 представники громадськості від 19 інститутів громадянського суспільства. Одним із ключових критеріїв включення до експертних груп було декларування конфлікту інтересів та розкриття даних про отримання коштів від виробників лікарських засобів та медичних виробів. Ця європейська практика є вкрай важливою, адже саме члени експертних груп надають рекомендації МОЗ щодо багатьох важливих аспектів державних закупівель та фактично використання державних коштів", - наголосили у МОЗ.

Там поінформували, що лише 4 з 34 інститутів громадянського суспільства не подали інформацію про джерела фінансування

"Це, зокрема, ГО «Асоціація хворих на легеневу гіпертензію» (делегований представник - Оксана Александрова), ГС «Орфанні захворювання України» (делеговані представники - Тетяна Кулеша, Тетяна Заморська, Лариса Волошина), БФ «Запорука» (делегований представник - Наталія Оніпко), БФ «Твоя Опора» (делегований представник - Валерія Татарчук). У декількох громадських організацій інформація про джерела фінансування не відповідала переліку реалізованих проектів, зокрема, ГО «Разом у майбутнє» (представник Ірина Яценко)", - повідомили у МОЗ.

Читайте також: Аеропорт "Ужгород" переходить на постійне використання

Там запевнили, що відомство готове повторно розглянути включення інститутів громадянського суспільства до експертних груп, якщо буде надано повний перелік відповідних документів та джерела фінансування.

"При формуванні номенклатур, як і раніше, проходитиме процес громадського обговорення, а представники інститутів громадянського суспільства матимуть змогу надалі відвідувати засідання робочих груп. Також до складу експертних груп не включили лікарів, які отримували кошти від переважної більшості виробників лікарських засобів, МНН яких є в номенклатурі. Такі фахівці будуть перебувати у постійному конфлікті інтересів і не зможуть долучатись до обговорень та голосувань, що зробить роботу груп неефективною", - заявили у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-