У Нацбанку окреслили методи вирішення проблеми держборгу

У Нацбанку окреслили методи вирішення проблеми держборгу

Укрінформ
Україна в 2019 році має витрати на погашення та обслуговування держборгу майже третину держбюджету, тому щоб ці витрати були посильні, країні слід продовжувати співпрацю з МВФ.

Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав на своїй сторінці у Facebook.

"Боргова проблема багатоаспектна, немає універсальних рецептів її розв’язання. Ситуацію можна вирішити обмеженою кількістю варіантів....По-перше, необхідне продовження співпраці з МВФ та іншими офіційними кредиторами України, щоб погасити пікові платежі по валютній частині держборгу. Та й ніде правди діти, у вітчизняній практиці стало правилом починати і доводити до завершення реформи саме під тиском МВФ. По-друге, погоджуся з думкою керівника Мінфіну - нам доведеться позичати на ринках. Можливо, припинення циклу підвищення ставки ФРС дозволить це зробити на більш прийнятних умовах. По-третє, цифри дуже важливі, але борг - це структурна невідповідність між вхідними та вихідними ресурсами. Тому важливою є правильна траєкторія боргового навантаження", - написав Данилишин.

Він зауважив, що у цьому зв’язку важливе значення має дотримання чітких позицій щодо незалежності НБУ. "Недотримання, ким би то не було, принципів незалежності НБУ з великою імовірністю стане відправною точкою для поширення панічних настроїв та відпливу капіталу. Порушення зобов’язання щодо забезпечення незалежності НБУ, яке є одним з наріжних каменів програм з МВФ, буде сприйматися як сигнал можливого припинення співпраці МВФ", - зазначив голова Ради НБУ.

Читайте також: НБУ та Центробанк Чорногорії домовилися про співпрацю щодо банківського нагляду

Данилишин написав, що на погашення та обслуговування держборгу в бюджеті 2019 року передбачено 418 млрд гривень, це майже третина держбюджету. Пікові виплати є і всередині поточного року, вони припадають на травень і вересень, коли за зовнішнім боргом і валютним ОВДП потрібно буде сплатити по 1,7 млрд доларів.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів України ставить за мету до кінця 2019 року зменшити державний борг відносно ВВП до 50,5% та за три роки - до 41,4%. Згідно з даними Мінфіну, у 2018 році державний та гарантований державою борг України скоротився до 60,9% від ВВП з 71,8% - у 2017 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-