Додаткові три мільярди кубометрів газу дозволять безболісно

Додаткові три мільярди кубометрів газу дозволять безболісно "пережити зиму" - Нафтогаз

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" планує забезпечити запаси газу на рівні 20 млрд кубометрів, щоб створити сильну позицію на переговорах з російським Газпромом.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав директор дивізіону "Газ" НАК "Нафтогаз України" Андрій Фаворов.

"Технічно жодних проблем немає, і це можливо. Ми активно працюємо над реалізацією цього плану. На сьогодні немає конструктивної позиції компанії Газпром щодо обсягу й умов транзиту російського газу після 1 січня 2020 року. Контракт не підписано. Якщо складеться ситуація, при якій транзиту не буде, то, закачавши додаткові три мільярди кубометрів, ми зможемо підтримувати необхідний тиск у системі. Це створює додатковий резерв потужності для України і при певних негативних сценаріях дасть змогу нам безболісно пройти осінньо-зимовий період", - сказав Фаворов.

Він нагадав, що необхідність закачати додатковий газ у сховища зазначена у фінплані Нафтогазу, поданому на розгляд уряду.

"Якщо ми входимо в перший квартал наступного року без додаткових кубометрів газу в сховищах, тоді у нас дуже слабка переговорна позиція з "Газпромом". І ми тоді серйозно ризикуємо опинитися в ситуації січня 2009 року, коли Росія перекрила транзит газу в ЄС. Якщо у нас достатні запаси газу на початок 2020 року - ми незалежна країна, яка живе своїм життям і забезпечує стабільне проходження опалювального сезону", - наголосив Фаворов.

За його словами, додаткові 3 млрд кубометрів газу коштуватимуть Нафтогазу в діапазоні від 800 млн до 1,5 млрд доларів.

Читайте також: Росія збільшила транзит газу українською ГТС - ремонтують трубопровід

"У нас йде активне обговорення з урядом, де ми будемо брати ці кошти. Тому що залучення будь-яких боргових зобов'язань компанією потребує узгодження з акціонером. Ми сподіваємося на конструктивний діалог з Кабміном у пошуку відповіді на запитання, де ми можемо залучити ці кошти в найближчій перспективі", - розповів представник НАК.

Він зазначив, що компанія запропонувала Кабміну скористатися поточним трендом до зниження цін на газ.

"Зараз на ринку кілька тенденцій, які впливають на зниження ціни на газ. По-перше, зима була теплішою, ніж всі очікували. Трейдери промахнулися з прогнозами - погода непередбачувана. В результаті запаси газу в сховищах Європи на 50 відсотків більші, ніж у той самий час торік. На сьогодні ми бачимо, що ціна на травень буде нижчою, ніж ціна ПСО на майже 800-1200 гривень (за тисячу кубометрів - ред.). І поки що я не бачу причин, чому тренд зі зниженням ціни має змінитися до четвертого кварталу цього року", - висловив думку Фаворов.

За його прогнозами, вже наприкінці року ціна газу в Європі формуватиметься залежно від того, продовжиться чи не продовжиться транзит російського газу по території України.

Читайте також: У Нафтогазі нагадали, наскільки з 1 травня може зрости газ для населення

"Тому саме зараз у нас є можливість закупити весь газ, який буде необхідний наприкінці цього року і в першому кварталі наступного за нинішньою ціною - нижче 7 тисяч гривень. Ціна на ринку постійно змінюється. За останній тиждень ціна "коливалася" в діапазоні 800 гривень - вгору і вниз. І ми запропонували уряду скористатися ринковою кон'юнктурою", - наголосив Фаворов.

Як повідомляв Укрінформ, Нафтогаз раніше заявляв про необхідність закачати до наступного осінньо-зимового періоду близько 20 млрд кубометрів газу. До початку опалювального сезону 2018-2019 років запас газу в Україні становив 17,2 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-