Україна і Словаччина готові зберегти статус основних транзитерів газу до ЄС

Україна і Словаччина готові зберегти статус основних транзитерів газу до ЄС

Фото
Укрінформ
Україна і Словаччина готові наростити взаємний товарообіг до 1,5 млрд дол. на рік з нинішніх майже 1,4 млрд дол. і зберегти статус основних транзитерів газу до Європейського Союзу.

Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністрів обох країн Володимира Гройсмана та Петера Пеллегріні у Братиславі, повідомляє Урядовий портал.

«Приємно відзначити зростання двостороннього товарообігу минулого року на майже 18%. Але цього недостатньо: давайте визначимо завдання - вийти в 2019 році на 1,5 млрд дол.», - сказав Гройсман.

Він додав, що Словаччина входить до топ-20 торгівельних партнерів України серед країн Євросоюзу.

Говорячи про транзитний потенціал двох країн, співрозмовники відзначили не тільки енергетичну складову питання – Словаччина, приміром, вже 4,5 року забезпечує реверсні поставки газу в Україну, – а й транспортну складову.

Володимир Гройсман прибув з робочим візитом до Словацької Республіки/ Фото Владислава Мусієнка

Гройсман також запропонував опрацювати питання створення мультимодальних логістичних центрів (парків) в Україні та Словаччині, що зумовлено активним розвитком залізничного руху за маршрутом Азія – Європа. Функціонування таких центрів – попередньо в українському Чопі та словацькому Кошице – може стати двостороннім стратегічним проектом. Його реалізації сприятиме й посилення транскордонного співробітництва двох країн, включаючи розвиток прикордонної інфраструктури, функціонування спільних пунктів пропуску та організація спільного прикордонно-митного контролю.

На зустрічі були порушені політичні питання, зокрема в контексті продовження санкцій проти Росії через її дії на Донбасі та в акваторії Азовського моря. «Агресор має заплатити високу ціну за свої дії. Якби Україна не встояла, то російський ворог пішов би далі», - наголосив Гройсман.

Прем’єр-міністр України підкреслив, що агресію треба зупиняти й на енергетичному напрямку. «Якщо сконцентрувати доставку газу в російських руках, це велика небезпека. Проект «Північний потік – 2» призведе до фізичного знищення української газотранспортної системи як ключової ланки доставки палива до ЄС», - заявив Гройсман.

Словацька сторона заявила, що поділяє аргументи українських колег і готова всебічно сприяти подальшій інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО.

Окремо глави урядів обговорили можливості розвитку української громади, що проживає в Словаччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-