Нефьодов розповів, як вирішити проблему з експортом необробленої деревини

Нефьодов розповів, як вирішити проблему з експортом необробленої деревини

Укрінформ
У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі вважають, що проблему з експортом лісу-кругляка вирішать стовідсоткове чіпування та прозорий продаж необроблених лісоматеріалів.

Про це на прес-конференції сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вирішення питання (експорту лісу-кругляку - ред.) лежить у двох аспектах. Перший — це розширення обов'язкового чіпування лісу на сто відсотків. Адже наразі складається досить парадоксальна ситуація, коли державні лісгоспи цей ліс чіпують, однак комунальні та військові лісхози є, так би мовити, дірою, через яку може витікати все, що завгодно. І друге — великі об'єми лісу мають продаватись прозоро", - сказав Нефьодов.

Він також зазначив, що наразі ведуться переговори з держлісагентствами, аби продаж лісу запустити на майданчиках ProZorro.

Заступник міністра впевнений, якщо на деревині буде відповідний штрих код, і вона продаватиметься прозоро, то питання контрабанди втрачає свою актуальність.

Читайте також: Кубів повідомив, хто претендує на посаду голови Держмитслужби

Як повідомлялося, 9 квітня 2015 року Україна вперше заборонила експорт лісу-кругляка, ухваливши закон №325-VIII. У першій редакції він забороняв експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді з України на 10 років. У вересні минулого року Верховна Рада ухвалила закон №2531-VIII "Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів" з поправками Президента України, який посилює відповідальність за вирубку і контрабанду лісу та обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу.

У ЄС вважають, що заборона на експорт лісу є порушенням ключових торговельних положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт. У січні цього року Євросоюз офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію щодо мораторію на експорт необробленої деревини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-