Фонд гарантування оскаржить рішення суду щодо банку Хрещатик

Фонд гарантування оскаржить рішення суду щодо банку Хрещатик

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав касаційну скаргу на судове рішення, яким скасовано віднесення до неплатоспроможних ПАТ "КБ "Хрещатик".

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Фонд гарантування вкладів подав касаційну скаргу на судове рішення, яким позбавлено кредиторів ПАТ «КБ «Хрещатик» можливості отримати належні їм виплати", - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування пояснюють, що йдеться про постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 березня 2019 у справі, якою скасовано рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії ПАТ «КБ «Хрещатик», рішення ФГВФО про запровадження тимчасової адміністрації у банку, продовження строків тимчасової адміністрації та ліквідацію цієї банківської установи. Цією ж постановою зобов’язано НБУ повернути ПАТ «КБ «Хрещатик» банківську ліцензію, а Фонд - повернути банку свідоцтво учасника Фонду.

"Цією постановою повністю проігноровано позицію Європейського Суду з прав людини та Великої Палати Верховного Суду. Адже Європейський Суд з прав людини у рішенні за справою Фельдман та банк «Слов’янський» проти України зазначив, що акціонер не має права на звернення з таким позовом для захисту свого порушеного права. Таку ж правову позицію висловила і Велика Палата Верховного Суду у постанові від 5 лютого 2019 року", - підкреслили у Фонді гарантування.

Читайте також: Фонд гарантування на рік продовжив ліквідацію банку «ТК Кредит»

Розмір непогашених кредиторських вимог Фонду станом на 25.03.2019 становить 193,75 млн грн, сума непогашених вимог інших кредиторів – 5082,16 млн грн, а оціночна вартість ліквідаційної маси ПАТ «КБ «Хрещатик» становить лише 1542,07 млн грн. Це означає, що банк за рахунок свого майна та активів здатен задовольнити лише 30,34% вимог своїх кредиторів. Якщо ж ліквідацію банку не буде здійснено, ані Фонд, ані інші кредитори не отримають належні їм кошти.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб призупинив виплати вкладникам ПАТ «КБ «Хрещатик» гарантованої суми відшкодування. Національний банк України 2 червня 2016 року, за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, прийняв рішення № 46 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КБ «Хрещатик».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-