Україна вже використала основні квоти на мед, яблучний і виноградний сік та кукурудзу

Україна вже використала основні квоти на мед, яблучний і виноградний сік та кукурудзу

Укрінформ
Станом на початок нинішнього року Україна вже в повному обсязі використала основні квоти на мед, яблучний і виноградний сік, кукурудзу.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов.

"Європейський Союз виступає одним з головних покупців української агропродовольчої продукції. У 2018 році вартісний обсяг експорту вітчизняних сільськогосподарських товарів до країн ЄС сягнув 6,3 млрд дол. США, ставши найбільшим за часів незалежності України. Основу його традиційно утворили зернові культури, насіння олійних, жири та олії, а ще залишки і відходи. Станом на початок нинішнього року ми вже в повному обсязі використали основні квоти на мед, яблучний і виноградний сік, а також кукурудзу", - поінформував Пугачов.

Він нагадав, що умовами зони вільної торгівлі передбачено надання Україні з боку європейських партнерів безмитних експортних квот, які охоплюють рослинницьку, тваринницьку продукцію та готові харчові продукти.

За його словами, у повній мірі завжди використовуються основні квоти на пшеницю, кукурудзу, ячмінну крупу, мед, оброблені томати, яблучний і виноградний соки.

"Не став винятковим у цьому відношенні і 2018-й рік. Крім перерахованих товарів, українським експортерам вдалося закрити квоти по обробленому крохмалю, солоду і клейковині, продуктах переробки солоду і крохмалю, вершковому маслу і м’ясу птиці. Також було вичерпано додаткові преференційні квоти на мед, оброблені томати, пшеницю та кукурудзу, які почали діяти або оновились протягом минулого року. Загалом ситуація з заповненням квот вітчизняними експортерами повільно поліпшується, однак ще й досі більшість квот не використовується навіть наполовину", - наголосив науковець.

Він розповів, що основна й додаткова квота по оброблених томатах в обсязі, відповідно, 10 тис. тонн і 3 тис. тонн, стабільно є в переліку квот зі стовідсотковим заповненням. Минулого року вітчизняні експортери встановили сумарний рекорд з експорту оброблених томатів – 56 тис. тонн, з яких 41 тис. тонн продано саме до Євросоюзу.

Читайте також: Україна втратила статус третього у світі експортера меду - Трофімцева

"Очевидно, що наш експортний потенціал стосовно як квотованих, так і позаквотових поставок до ЄС оброблених томатів далеко не вичерпаний. Позиція вітчизняних товаровиробників щодо переговорів з ЄС про збільшення розміру квот є зрозумілою. Однак переговорний процес з цього питання може бути ускладнений наявністю вже діючих преференцій з боку Європейського Союзу", - акцентував заступник директора ІАЕ.

Він запевняє, що якщо говорити про перспективи агропродовольчого експорту України на ринках Європейського Союзу в 2019-му році, то є всі підстави сподіватись, принаймні, на збереження досягнутих минулорічних показників. Адже планово зростають для України обсяги по деяких основних квотах і продовжується дія наданих восьми преференційних квот.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-