Постачальнику

Постачальнику "останньої надії" споживачі уже заборгували 1,8 мільярда - Нацкомісія

Укрінформ
Споживачі ДП "Укрінтеренерго", постачальника "останньої надії" (ПОН), нарощують заборгованість перед ним на 600 млн грн щомісяця.

Про це написала у Facebook голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко.

"На сьогодні, за 3 місяці діяльності ПОН, загальна заборгованість споживачів перед ПОН становить близько 1,8 млрд грн, тобто накопичується із швидкістю 600 млн грн в місяць. І це відбувається не зважаючи на те, що Регулятор здійснив усі необхідні заходи, для забезпечення підтримки ПОН", - написала Кривенко.

Вона нагадала, що на сьогодні постачальник "останньої надії" має найвищий тариф порівняно з іншими постачальниками.

"Встановлений тариф на постачання електроенергії майже у 6 разів вищий ніж для постачальника універсальної послуги (для населення та малих непобутових споживачів). Відтак кінцева вартість електричної енергії для споживачів ПОН, в середньому на 18% вища по 1-му класу, та на 14% по 2-му класу напруги", - розповіла голова НКРЕКП.

Крім того, регулятор забезпечив для постачальника "останньої надії" найвигідніші умови закупівлі електроенергії у ДП Енергоринок, передбачив найлегший формат укладання договорів із споживачами (приєднання до комерційної пропозиції), провів роботу із операторами систем розподілу щодо максимального забезпечення підтримки ПОН та оперативного реагування на проблемні питання.

"Через те, що на сьогодні не вирішене питання повної оплати за електроенергію споживачами ПОН (наприклад, державними шахтами – за рахунок бюджетних коштів, або фінансових механізмів під державні гарантії), існувала загроза їх відключення від електропостачання", - наголосила Кривенко.

Читайте також: Постачальник "останньої надії" й далі забезпечуватиме клієнтів електрикою - Нацкомісія

Вона нагадала, що найбільшими боржниками постачальника останньої надії є державні вугледобувні підприємства, сумарна заборгованість яких сягає близько 583 млн грн.

У свою чергу, Укрінтеренерго заборгувало майже 768,7 млн грн перед операторам систем розподілу.

Як повідомлялося, ДП "Укрінтеренерго" як постачальник "останньої надії" може продовжити електропостачання своїм споживачам, які не змогли знайти іншого постачальника, після 1 квітня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-