Споживачі Укрінтеренерго заборгували 749 мільйонів

Споживачі Укрінтеренерго заборгували 749 мільйонів

Укрінформ
З початку 2019 року підприємства, які отримують електроенергію від компанії ДП "Укрінтеренерго" як “постачальника останньої надії” (ПОН), заборгували їй 749 млн грн.

Про це повідомила голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко на сторінці у Facebook.

“Загальна заборгованість 473 споживачів перед ПОН за 77 днів складає 749 млн грн”, - йдеться у повідомленні.

Найбільшими боржниками “постачальника останньої надії” станом на 18 березня були: Запорізький титаномагнієвий комбінат (127 млн грн), Торецьквугілля (72 млн грн), Мирноградвугілля (62 млн грн). Очільник НКРЕКП також зазначила, що 1 квітня закінчується визначений законом 90-денний строк, протягом якого взагалі можливо отримувати послуги від «постачальника останньої надії». Наразі це стосується 946 споживачів ПОН. До зазначеної дати вони мають укласти договір із новим постачальником.

“Нагадаю, зміна постачальника споживачем адмініструється оператором системи розподілу (ОСР) на відповідній території. ПОН зобов’язаний ініціювати відключення споживача від електропостачання в разі відсутності іншого постачальника. В іншому випадку спожиті таким споживачем обсяги електричної енергії стають втратами ОСР, та як наслідок призведуть до збитків (не мають джерела фінансування в тарифі)”, - попереджає Кривенко.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2019 року в Україні розпочалася реформа ринку електроенергії. Підприємства, організації, установи, договірна потужність електроустановок яких перевищує 150 кВт, мали до 11 грудня 2018 року вибрати собі постачальника електроенергії та укласти з ним договір на ринкових умовах. Компанії, які не знайшли постачальника у новому ринку, згідно зі ст.64 закону України "Про ринок електроенергії", з 1 січня стали клієнтами "постачальника останньої надії". Згідно із законом, "постачальник останньої надії" не мав права відмовити в укладанні договору та був зобов’язаний надавати послуги з постачання електроенергії, але не більше 90 днів, тобто з 1 січня по 1 квітня.

Читайте також: У квітні 1300 підприємств можуть лишитися без електрики - ДТЕК

У зв’язку з масовою несплатою споживачів ПОН за електроенергію директор ДП “Енергоринок” Юрій Гнатюк висловив сумнів щодо своєчасного запуску оптового ринку електричної енергії у заплановану дату 1 липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-