SWIFT допоможе НБУ розвивати платіжну інфраструктуру

SWIFT допоможе НБУ розвивати платіжну інфраструктуру

Укрінформ
Нацбанк спільно з компанією SWIFT розпочне проект з розвитку платіжної інфраструктури України на базі міжнародного стандарту ISO 20022 з метою покращення конкурентоспроможності країни та її інтеграції зі світовими ринками.

Про це сказав заступник голови Національного банку України Сергій Холод, повідомляє прес-служба регулятора.

"Ефективність роботи платіжних систем відіграє значну роль у функціонуванні сучасної економіки. Впровадження в Україні міжнародного стандарту ISO 20022 є частиною масштабної ініціативи із трансформації вітчизняного платіжного ринку", – зауважив заступник голови Національного банку України Сергій Холод.

За його словами, метою цього проекту є модернізація фінансової інфраструктури України та покращення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграції зі світовими ринками.

У НБУ зазначають, що йдеться про перехід Системи електронних платежів (СЕП) Національного банку на сучасні та актуальні міжнародні стандарти обміну фінансовими повідомленнями, що дасть можливість: гармонізувати українській платіжний простір зі світовим, розширити реквізити платежів додатковою інформацію, підвищити рівень обслуговування та ефективності платежів, збагатити функціональне наповнення платіжних інструментів на користь банків та їхніх клієнтів і підвищити рівень автоматизації платежів.

У майбутньому все це спростить взаємодію між українською та міжнародними платіжними системами, завдяки використанню зрозумілих та загальноприйнятих у світі стандартів.

Підтримку та експертизу із впровадження цього стандарту та трансформації платіжної інфраструктури українському регулятору надаватиме компанія SWIFT.

Читайте також: В Україні лише Ощадбанк використовує SWIFT gpi при транскордонних розрахунках

Як відомо, SWIFT є одним із розробників міжнародного стандарту ISO 20022 та ключових специфікацій платежів, які використовуються платіжною інфраструктурою у всьому світу. Ця компанія відігравала важливу роль у запровадженні цього стандарту в Європі (наприклад, у таких системах, як SEPA та TARGET2-Securities). Вона працює з усіма великими платіжними організаціями (у тому числі з Федеральною резервною системою США, Банком Англії, CHIPS, Eurosystem та EBA Clearing), щоб забезпечити гармонійне впровадження та перехід транскордонних платежів на міжнародний стандарт ISO 20022 з 2021 року.

Стандарт ISO 20022 визначає універсальний підхід до взаємодії різних систем учасників фінансового ринку, є світовим відкритим стандартом, що не контролюється якимось єдиним суб'єктом, він відкритий для всіх бажаючих і безкоштовний для всіх, хто бажає його використати в будь мережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-