Україна входить до ТОП-7 експортерів агропродукції, але може краще — Гройсман

Україна входить до ТОП-7 експортерів агропродукції, але може краще — Гройсман

Фото
Укрінформ
Продукція агропромислового комплексу має становити не менше чверті ВВП України. Наразі її частка — 17%.

Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у Львові під час аграрного форуму AGROPORT West Lviv, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Питома вага агропромислової продукції з переробкою, що виробляє Україна для кінцевого споживання, займає близько 17%. Наше завдання - змінити цю систему. Не менше чверті валового продукту має бути агропромисловий комплекс. Ми маємо збільшувати поглиблену переробку української продукції", - сказав Гройсман.

Він наголосив, що продукція українського АПК представлена у 190 країнах і Україна входить в ТОП-7 кращих експортерів світу аграрної продукції, але наш потенціал є набагато більшим.

Гройсман підкреслив, що малий і середній бізнес в АПК має відігравати ключову роль для забезпечення якісними і доступними продуктами внутрішнього ринку.

Глава уряду наголосив, що бізнесмени мають розвивати внутрішню кооперацію для предствлення своєї продукції на ринках інших країн.

"В агропромисловому комплексі працює понад три мільйони українських громадян, - акцентував Прем'єр-міністр і закликав українців купувати продукцію вітчизняного АПК.

Читайте також: Україна збільшила експорт агропродукції до ЄС у 1,5 разу — експерт

"Хочу звернутися до всіх українців - ми виробляємо абсолютно якісну та конкурентну, прекрасну українську продукцію. Я би закликав кожного купувати тільки українську продукцію. Я розумію, що на наших полицях можуть бути продукти з усіх країн світу, але вважаю, що наш обов'язок споживати українське, давати можливість українцям отримувати зарплату вдома і найголовніше - зміцнювати нашу економіку", - сказав Гройсман.

Прем'єр-міністр зауважив, що системна підтримка від держави для агропромислового комплексу буде тільки зростати.

За його словами, підтримка аграріїв у 2017-2018 роках становила 9,2 млрд грн, а цього року – майже 6 млрд грн.

"Я би дуже хотів, щоб фемерських малих господарств ми налічували не десятками тисяч в країні, а сотнями тисяч. Це і є наша державна політика. Давайте зробимо так, щоб український продукт мав найвищий рівень присутності на внутрішньому ринку та беззаперечно - на зовнішніх ринках", - сказав Гройсман.

Він також повідомив, що розвиток агросектору – це запорука прискорення економіки та глобального лідерства України, адже вже зараз наша країна входить до переліку найбільших експортерів агропродукції у світі, а понад 300 українських виробників мають дозволи торгувати своєю продукцією у Європейському Союзі.

X Ювілейний Міжнародний форум з підтримки фермерства AGROPORT West Lviv 2019 / Фото: Мусієнко Владислав

"Агропромисловий комплекс – це рушійна сила нашої економіки і гарант продовольчої безпеки України і світу", - заявив Гройсман.

Форум у Львові зібрав понад 60 агровиробників з України та ЄС, переважно представників малого та середнього агробізнесу, і проходить у Львові на території місцевого аеропорту. Локація обрана не випадково. Агросектор – вже кілька років поспіль є рушієм економічного зростання держави, забезпечуючи 40% валютної виручки і запровадження новітніх виробничих технологій. При цьому минулого року саме Львівщина продемонструвала одні з найкращих показників розвитку місцевого АПК: "плюс" 6,1% зростання агровиробництва і зростання зарплат у секторі до 10,5 тис. грн. Обсяг капітальних інвестицій в агросферу області, передусім переробку, склав 2,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-