Агросектор і логістика можуть стати головними драйверами економіки - Данилишин

Агросектор і логістика можуть стати головними драйверами економіки - Данилишин

Укрінформ
Розвиток аграрного сектору та транспортно-логістичної інфраструктури можуть стати головними драйверами економіки України.

Про це на своїй сторінці у Facebook зазначив голова Ради НБУ Богдан Данилишин за підсумками засідання Ради Нацбанку щодо виконання Основних засад грошово-кредитної політики у 2018 році.

"Вважаю, в тактичному плані ними можуть бути аграрний сектор і розвиток транспортно-логістичної інфраструктури. Аграрний сектор може бути драйвером тому, що попит на українську сільгосппродукцію є і буде високим як мінімум в середньостроковій перспективі. Безглуздо не використовувати таку можливість. При цьому аграрний сектор як драйвер повинен направити імпульси розвитку українського сільгоспмашинобудування, харчової промисловості, яка повинна нарощувати виробництво продукції з високою часткою доданої вартості (нам вдалося перетворитися з експортера насіння соняшнику в гравця №1 світового ринку соняшникової олії і цей приклад потрібно масштабувати), сектору виробництва мінеральних добрив", - зазначив Данилишин.

Він додав, що транспортно-логістична інфраструктура може стати драйвером через декілька причин. По-перше, тому, що Україна знаходиться серед країн з одним з найвищих рівнів логістичних витрат. Так, в Україні 18% логістичних витрат пов'язані з доставкою пшениці з поля в порти, тоді як у Франції та Німеччині цей показник становить 8%, у США - 6%. Проблему необхідно вирішувати, в тому числі і для підвищення віддачі від сільського господарства.

По-друге, «азовська криза» показала - потрібні добре розвинені запасні варіанти портів на Азовському морі. Інакше, можуть бути проблеми з експортом металів і зернових.

По-третє, хочеться вірити, що рано чи пізно відносини з Росією припинять погіршуватися і стабілізуються - тоді розвинена транспортна інфраструктура буде здатна перетворити географічні особливості України в її конкурентну перевагу.

Читайте також: Нацбанк і далі дотримуватиметься режиму плаваючого обмінного курсу - Данилишин

По-четверте, активний розвиток транспортно-логістичної інфраструктури обов'язково дасть імпульс підвищенню обсягів виробництва в чорній металургії, енергетиці, промисловості будівельних матеріалах.

"Важливо, що в результаті задіяння цих драйверів зростання економіки ми зможемо підтримати дію драйверів нинішніх, оскільки інвестиційний і споживчий попит зможуть отримати потужний новий імпульс. Проблеми економіки України пов'язані не стільки з відсутністю точок зростання в тих чи інших галузях, скільки зі слабкістю драйверів, які консолідують розрізнені імпульси від експортоорієнтованих і допоміжних для них секторів у потоки розвитку для інших галузей народного господарства", - зауважив Данилишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-