Імпорт горіхів в Україну зріс на третину

Імпорт горіхів в Україну зріс на третину

Укрінформ
Імпорт горіхів в Україну 2018 року збільшився на 35% - до 28 млн дол. США.

Про це інформують аналітики аналітичної платформи плодоовочевого бізнесу EastFruit, повідомляє прес-служба EastFruit.

"2018 року імпорт усіх горіхів в Україну збільшився на 35% і досяг 28 млн дол. США. Таким чином українці витратили за рік на 7,4 млн дол. США більше на імпортні горіхи, ніж 2017 року. За два роки імпорт збільшився в півтора рази або на 9,6 млн дол. США", - йдеться в повідомленні.

Аналітики інформують про те, що основні витрати українські імпортери горіха несуть на закупівлю мигдалю, який використовується в кондитерській промисловості та на який припадає близько 40% всього імпорту горіхів у країну. В Україні мигдаль практично не вирощується. За останній рік імпорт мигдалю до країни зріс на 58%. Близько 93% усього мигдалю ввозиться в Україну з США. Саме США є світовим лідером як з виробництва, так і з експорту цього горіха, а також лідером і за якістю мигдалю, тому у виробництві кондитерських виробів використовується лише американський мигдаль. Останнім часом мигдаль в Україну почали завозити також з Узбекистану, однак обсяги такого імпорту поки що невеликі.

Читайте також: Україна побила рекорд з експорту фруктів та горіхів

За інформацією експертів, ще більш стрімко зростає імпорт в Україну бразильського горіха кеш'ю. За рік обсяг імпорту зріс на 71% до 5,6 млн дол. США. Тому, кеш'ю потіснив фундук з другого місця в рейтингу імпортних горіхів України. Імпорт фундука 2018 року зріс на 10% і становив 5,2 млн дол. Хоча кеш'ю і називають «бразильським горіхом», але ввозиться він, переважно, з В'єтнаму - 96% поставок кеш'ю в Україну. А лідером з постачання в Україну фундука залишаються Туреччина та Грузія, які фактично постачають весь фундук в Україну.

Також повідомляється, що на 80% 2018 року зріс імпорт фісташки, яка була четвертою в рейтингу імпорту горіхів в Україну. Загальні витрати на імпорт фісташок в Україну 2018 року становили $1,2 млн доларів. Але це як і раніше скромний показник, у зв'язку з високою ціною фісташок порівняно з іншими видами горіхів.

Як стверджують аналітики EastFruit, імпорт інших горіхів так само швидко зростає. Наприклад, настільки екзотичний горіх як макадамія ще три роки тому був абсолютно невідомий в Україні. 2017 року було ввезено перші партії макадамії, а вже 2018 року імпорт цих горіхів зріс майже в чотири з половиною рази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-