Одеська митниця за два місяці наростила збори до бюджету майже на 40%

Одеська митниця за два місяці наростила збори до бюджету майже на 40%

Укрінформ
Одеська митниця Державної фіскальної служби за перші два місяці цього року наростила збори до державного бюджету на 1,6 млрд грн, або на 39%, в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.

Про це в інтерв'ю «Буквам» заявив в.о. начальника митниці Сергій Тупальський.

Він також зазначив, що якщо порівнювати показники з 2017 роком, то вони в 2,3 раза вище.

«І вони могли б бути ще більше. Але, наприклад, з 1 січня, відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України, що ввозяться на митну територію України сонячні батареї не обкладаються ПДВ. А в 2018 році це був один з головних бюджетоутворюючих товарів. Тільки за два місяці минулого року митні платежі по даному товару становили 118 мільйонів гривень. Крім того, свою роль зіграла тепла зима. Якщо в 2018 році обсяг поставок кам'яного вугілля в січні-лютому становив 1,13 мільйона тонн, то в 2019-му - тільки 514 тисяч тонн. За митними платежами різниця становить 294 мільйони гривень», - підкреслив Тупальський.

Він навів приклади, що кількість оформлених на Одеській митниці морських контейнерів зросла до більш ніж 13 тисяч (на 50% більше, ніж за перші два місяці 2018 роки), сума митних платежів, сплачених по товарах в контейнерах, зросла на 64%, а обсяг постачань імпортних тканин виріс в 58 разів.

Читайте також: Центральна та місцева влада повинні мати єдині цілі у напрямку реформ — Гройсман

«Крім того, ми кілька разів показали імпортерам, що маємо намір домагатися від них сумлінного декларування і ваги, і вартості ввезеного товару. І зараз бачимо, що підприємці самі вказують реальну вагу вантажу: в середньому він став більше на 10-15%, зросла декларована вартість товарів. Це все зобразилося на платежах. Якщо в грудні 2018-го, припустимо, для контейнерів зі збірними вантажами (тип 221, 222, 212, більше 7 товарів в контейнері) податкове навантаження становило в середньому 231 тисячу гривень, то в лютому цей показник становив 328 тисяч гривень, що на 42% більше», - пояснив керівник митниці.

При цьому він зазначив, що Одеська митниця почала налагоджувати системний і прозорий діалог з суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності.

«У мене є чітка позиція: митниця повинна бути відкрита для діалогу з суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, запитів від них. Це найкраща профілактика проблем. Такий підхід ми постійно використовували на Київській міській митниці (з осені 2016 року Тупальський очолював Київську міську митницю - ред.). І він, з моєї точки зору, підтвердив свою ефективність і в Одесі», - сказав Тупальський.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-