Уряд затвердив нові критерії ризиків для перевірок бізнесу

Уряд затвердив нові критерії ризиків для перевірок бізнесу

Укрінформ
Кабінет міністрів встановив нові критерії визначення ризиків для здійснення державних перевірок бізнесу в окремих сферах.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

“Уряд продовжує реформування сфери державного нагляду та інспекції. На виході ми розраховуємо отримати результат, коли державні перевірки бізнесу будуть здійснюватись відповідно до чітких критеріїв визначення ризиків на тих підприємствах, де існують реальні і об’єктивні ризики від їхньої діяльності. Ми маємо розуміти, що проведення державної інспекції в першу чергу необхідне для того, щоб знизити рівень виникнення техногенних, екологічних ризиків, ризиків безпеці життєдіяльності та будь-яких інших ризиків при здійсненні бізнес-діяльності, а не просто для того, щоб щоразу фіксувати одні і ті ж порушення просто як факт“, - сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Запропонований Мінекономрозвитку ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок дозволяє: встановити чіткі вимоги для визначення ступеня ризику від провадження такої діяльності, більш деталізовано та системно підійти до оцінки діяльності суб’єктів господарювання, забезпечити оптимальний перерозподіл уваги органів державного нагляду (контролю) з менш ризикових суб’єктів господарювання на більш ризикові. Також цей підхід дозволяє сприяти вдосконаленню та спрощенню системи державного нагляду, підвищенню об’єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів державного нагляду (контролю).

Ризик-орієнтований підхід до здійснення перевірок бізнесу державними контролюючими органами передбачає розширення переліку або ж навпаки скасування критеріїв визначення ризику для окремих сфер діяльності.

Читайте також: У Нафтогазі дали прогноз щодо транзиту російського газу через Україну

Нові критерії визначення ступеню ризику впроваджуються в наступних сферах: діяльність направлена на зниження рівня споживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення (наприклад, перевірки кафе та ресторанів на виконання ними правил щодо організації спеціальних відведених місць для паління), забезпечення біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів (ГМО) на підприємствах АПК, законодавчо регульованої метрології та безпека залізничного транспорту.

Акти розроблено за підтримки Офісу ефективного регулювання (BRDO). Очікуваним результатом впровадження таких змін стане перерозподіл зусиль контролюючих органів і більш ефективне використання ними своїх ресурсів, зниження тиску на бізнес, а також зменшення ризиків для населення та споживачів товарів та послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-