НБУ занепокоєний рішенням суду щодо Златобанку

НБУ занепокоєний рішенням суду щодо Златобанку

Укрінформ
У Національному банку занепокоєні рішенням Верховного Суду від 5 лютого, яким, по суті, було визнано неправомірним рішення регулятора від 13 лютого 2015 року про віднесення ПАТ "Златобанк" до категорії неплатоспроможних.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк висловлює занепокоєння рішенням Верховного Суду від 5 лютого, яким, по суті, було визнано неправомірним рішення регулятора від 13 лютого 2015 року про віднесення ПАТ "Златобанк" до категорії неплатоспроможних", - йдеться в повідомленні.

Окрім скасування рішень регулятора судом зобов’язано Національний банк надати "Златобанку" строк, встановлений частиною сьомою статті 75 Закону України "Про банки і банківську діяльність", за винятком використаного строку, який вичерпаний, для проведення дій з фінансового оздоровлення банку після проведення заходів з його ліквідації.

"Національний банк переконаний, що скасування рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних жодним чином не відновить а ні його платоспроможність, а ні довіру клієнтів. Водночас замість законодавчо визначеної ліквідаційної процедури судом породжується правова невизначеність, яка нівелює дію законів. Це, зі свого боку, призводить до порушення прав вкладників і кредиторів, які через подібні судові рішення, вже не будуть в змозі отримати в ході передбаченої законодавством ліквідаційної процедури банку свої кошти", - прокоментував начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Читайте також: НБУ планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів

Національний банк, з огляду на норми статті 19 Конституції України, принципи правової визначеності та верховенства права сподівається, що Верховний Суд у своєму рішенні надасть вичерпну відповідь на питання законного способу виконання судового рішення, статусу ліквідаційної процедури банку тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 13 лютого 2015 року правління Національного банку прийняло постанову №105 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства"Златобанк" до категорії неплатоспроможних". 14 липня 2017 року постановою Окружного адміністративного суду м.Києва та постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 25 жовтня 2017 року вказане рішення Національного банку було скасоване.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-