Законопроект про спліт переведе роботу небанківських установ на стандарти ЄС - МВФ

Законопроект про спліт переведе роботу небанківських установ на стандарти ЄС - МВФ

Укрінформ
Небанківському фінсектору потрібні регуляторні правила, які відповідають міжнародним стандартам та стандартам ЄС, які дозволять вирівняти правила гри як для небанківських установ, так і для банків.

Про це в інтерв'ю FinClub сказав постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

"Український небанківський фінансовий сектор відзначається невисоким рівнем розвитку. З одного боку це не дозволяє українському бізнесу та споживачам мати доступ до широкого кола продуктів. З іншого, коли вони купують ці фінансові небанківські продукти, - вони недостатньо захищені. Це стримує фінансовий та економічний прогрес України. Для того щоб вийти з цього кола, небанківському фінсектору потрібні регуляторні правила, які відповідають міжнародним стандартам та стандартам ЄС. Наявність таких правил дозволила б вирішити ще одну проблему – вирівняти правила гри як для небанківських установ, так і для банків", - сказав Люнгман.

Він наголосив, що у цьому контексті важливо прийняти законопроект "Про спліт" адже він є саме основою для вирішення проблем у роботі небанківського фінсектору.

Як відомо, проект Закону №2413а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" (законопроект про спліт), пропонує ліквідувати Нацкомфінпослуг, а її підопічних передати іншим фінансовим регуляторам. Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку візьме під контроль різні фонди - недержавні пенсійні, фінансування будівництва, облігацій нерухомості, а також довірчі товариства. Нагляд за страховиками, кредитними установами, ломбардами, лізинговими та факторинговими компаніями перейде до Національного банку.

Читайте також: Гройсман: Ріст капітальних інвестицій торік становив майже 20%

Наразі функції трьох регуляторів багато в чому перетинаються. Наприклад, ті самі НПФ контролюються одночасно й Нацкомфінпослуг і НКЦПФР, що доставляє чимало незручностей учасникам ринку. Ліквідація зайвої ланки спростить регулювання фінустанов і допоможе знизити навантаження на держбюджет, адже зараз платникам податків доводиться утримувати відразу трьох регуляторів у фінансовій сфері.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-