Портфель українських проектів у Чорноморському регіоні треба збільшити - Кубів

Портфель українських проектів у Чорноморському регіоні треба збільшити - Кубів

Укрінформ
Портфель українських проектів у Чорноморському регіоні треба збільшити.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів на ХІІІ засіданні Ради керуючих Чорноморського банку торгівлі та розвитку у м. Салоніки в Грецькій Республіці, повідомляє Урядовий портал.

“Частка України у капіталі Чорноморського банку торгівлі та розвитку втричі більша за її кредитний портфель, хоча маємо дуже гідні, цілком готові для реалізації проекти. Я наполягаю, що у 2019 році обсяг фінансування проектів в Україні має бути суттєво збільшено, щоб досягти рівня, що відповідає частці України у капіталі банку”, - підкреслив Кубів.

Під час обговорення Стратегії та пріоритетів роботи Чорноморського банку торгівлі та розвитку (ЧБТР) на наступні 4 роки він підкреслив, що банку слід дотримуватися справедливого співвідношення портфелю проектів та частки участі у капіталі банку.

Кубів також підкреслив важливість дотримання зважених підходів до запозичень, резервування та інвестування задля збереження високого кредитного рейтингу та високої ліквідності.

“Для прийняття рішень щодо пріоритетних сфер та конкретних проектів повинні оцінюватися виключно економічні фактори, а особлива увага приділятися енергетиці, зокрема відновлюваній, підтримці МСП, розвитку інфраструктури тощо. Україна активно реалізує цілу низку проектів в цих сферах, залучаючи системних інвесторів, і банк не повинен втрачати можливості участі у цих проектах”, - наголосив Кубів.

Читайте також: Чим здивують українців нові комунальні “платіжки”

Урядовець також підкреслив важливість постановки реалістичних цілей та запропонував залишити частку проектів банку в державному секторі на рівні 20-25% замість запропонованого підвищення до 35%, а фінансування інфраструктурних проектів у публічному секторі (довгострокові та високовартісні) здійснювати тільки за умови їх фінансової окупності або шляхом участі у синдикації з міжнародними фінансовими організаціями як Світовий банк, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк.

“Подальший розвиток міждержавної операції країн Чорноморського регіону означає потребу нарощування обсягів операцій в реальному секторі економіки, позаяк вони створюють найбільшу додану вартість і робочі місця”, - зауважив Кубів.

У своєму виступі він також підкреслив суттєві економічні зміни у Чорноморському регіоні у сфері безпеки, міжнародної торгівлі та логістики.

“Анексія українського Криму Російською Федерацією, блокування акваторій Азовського і Чорного морів, які визнані резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, незаконні торговельні обмеження з боку Росії на транзит товарів з території України - все це руйнує багаторічні торговельно-економічні зв'язки, змінює міжрегіональні взаємини та є визначальним при формуванні подальшої стратегії ЧБТР у Чорноморському регіоні”, - підкреслив Кубів.

Чорноморський банк торгівлі та розвитку - міжнародна організація, яка об'єднує 11 держав Організації Чорноморського економічного співробітництва, створена для розвитку торговельно-економічної співпраці, підтримки миру, стабільності і процвітання у Чорноморському басейні, яка покликана сприяти економічному співробітництву, торгівлі та кооперації країн Чорноморського регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-