Валютний курс: «дорогою» гривня може залишатися й до літа

Валютний курс: «дорогою» гривня може залишатися й до літа

Аналітика
Укрінформ
Лютий для долара видався дійсно “лютим” - курс опустився до 27,20 грн/$. І, судячи з усього, це ще не кінець його падіння

Останнім часом графік сповзання “зеленого” з курсових вершин милує око, адже коли доларів багато - вони дешеві. На міжбанківському валютному ринку, де власне щодня й формується ціна “зеленого”, черга з тих, хто хоче позбутися доларів, значно більша, ніж тих, хто бажає їх придбати. Зокрема, 5 лютого - в день, коли долар “втратив” одразу 30 копійок, на валютний аукціон було подано лише 65 заявок на купівлю долара та аж 86 - на продаж. Це означає, що наразі доларів на ринку хоч “залийся” у той час, коли вони особливо не потрібні. А навпаки, потрібна гривня. На сьогодні діють два основні фактори, які зумовлюють її нагальну потребу.

По-перше, кінець січня і початок лютого — це час, коли експортери отримують першу в цьому році валютну виручку і масово виставляють її на ринок. По-друге, Мінфін через продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) активно поповнює дефіцит бюджету, який виник наприкінці минулого року (у грудні недобір податкових надходжень становив близько 6 млрд грн). Висока облікова ставка НБУ, яка залишається на рівні 18%, і відносно малі ризики роблять державні цінні папери надто привабливими для інвесторів — як своїх, так і чужих. Зокрема нерезиденти для купівлі ОВДП активно продають іноземну валюту, що також підтримує надлишкову пропозицію на ринку. Під ОВДП заходять неймовірно великі гроші, стверджують валютні аналітики. Дійсно, 22 січня Мінфін залучив до державного бюджету 13,5 млрд грн, а вже за тиждень 29 січня 2019 року - ще 18,4 млрд гривень, задовольнивши одразу 92 заявки із 102 поданих. Однак очікується, що в найближчі тижні “дочки” іноземних компаній розпочнуть масову скупку валюти для виплати дивідендів, і тоді курс може колихнутися в бік девальвації гривні.

А поки що у гривні є шанс продовжити своє зміцнення найближчим часом і єдиною перешкодою може стати - хоч як дивно - сам НБУ. Якщо регулятор почне активно скуповувати валюту в резерви для майбутніх виплат за зовнішніми боргами, і «перестарається» з обсягами такої купівлі - то сукупний попит на валюту може знову перевищити пропозицію і розвернути ринок в бік подорожчання валюти, зазначають аналітики порталу Minfin.ua. Річ у тому, що в останній день січня НБУ оприлюднив свої плани купувати на міжбанку до 15 млн доларів в день у першому і другому кварталах для поповнення міжнародних резервів. Це на 5 млн доларів на день більше нормативу, який діяв у 2018 році.

У просідання курсу на кінець лютого нижче 27,0 грн за долар експерти Minfin.ua не вірять, хоча навесні припускають короткострокове “передвиборче” зниження й до 26,50. Далі викуп валюти регулятором і клієнтами має вирівняти попит і пропозицію та знизити гривневий тиск на долар.

Любомир Остапів
Любомир Остапів

“Останні три роки ми бачили як на початку року гривня падала, однак потім дещо зміцнювала свої позиції. У 2019-му динаміка відрізняється. Позитивними факторами для зміцнення курсу гривні є зростаючі обсяги переказів заробітчан (сукупно за 2018 рік близько 11 млрд грн. — Ред.) та інтерес іноземних інвесторів до гривневих ОВДП. Додало до макроекономічної стабільності продовження програми з МВФ та отримання траншів МВФ та додатково надходжень під гарантії Світового банку (на 17,6 млрд грн. — Ред.), - зазначив Любомир Остапів, засновник соціального проекту “Сімейний Бюджет” та партнер компанії iPlan.ua, основним ризиком для стабільності гривні є фактор президентських виборів — зокрема, рекордна кількість кандидатів та неочевидність фаворитів. Економіка найближчим часом навряд чи отримає серйозний струс, який би став помітним для курсу валюти (хоча з досвіду кризи 1997-1998 років ми вже знаємо наскільки “піраміди” ОВДП здатні наробити лиха. — Ред.), а от фігура переможця на певний час здатна дещо здивувати фінансові ринки.

Якщо припускати незмінною зовнішньоекономічну кон'юнктуру, то найближчий важливий період для обмінного курсу — це квітень-травень. Очікується, що під час підготовки до посівної аграрії будуть знову щедро “заливати” ринок валютою, і долар дешевшатиме. До того ж, вже стане ясно, наскільки Україна виконує програму МВФ і чи готова отримати другий транш. Буде відомо, хто став президентом країни на наступний п'ятирічний термін. За найсприятливішого сценарію усе це може втримати курс нижче позначки 28 грн за долар аж до літа.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-