На українських прилавках зростає кількість фальшивого м’якого сиру — експерти

На українських прилавках зростає кількість фальшивого м’якого сиру — експерти

Укрінформ
Асоціація виробників молока занепокоєна тим, що на вітчизняних прилавках зростає кількість фейкового м’якого сиру (творог).

Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока (АВМ).

“Асоціація виробників молока (АВМ) занепокоєна, що на прилавках вітчизняних ринків та магазинів росте кількість фейкового творогу (мʼякого сиру — ред.) - . Факти його продажу вже зафіксовано в низці областей, останній випадок – на Миколаївщині”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зазвичай, такі фальшиві продукти продають на вагу. Цей "НЕсир" не викликає підозру пересічного споживача: ніякого специфічного запаху, навіть приємний на смак, на додачу має дуже привабливу ціну – близько 40 грн за кг. Однак він не має ніякого відношення до молочного продукту, так як в його складі молочний білок замінено рослинним. Через це, фейковий мʼякий сир не псується по кілька тижнів, ще одна несподіванка – він розчиняється у молоці.

Асоціація вважає це прямим обманом споживача, який в надії купити корисний продукт збагачений кальцієм отримує “пустишку”. “Згідно з даними аналітичного відділу АВМ, в Україні і так спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку, яке не перевищує 50% фізіологічної потреби людини. Через недобросовісних переробників, незрозумілому маркуванню або його відсутності споживач не може зробити свідомий вибір, та зрештою втрачає довіру і до чесних промислових підприємств”, - підкреслює АВМ.

Читайте також: Запаси яблук в Україні на 42% перевищують минулорічні - експерти

Асоціація наголошує, що змінити ситуацію допоможе прийняття законопроекту 3043-1 “Про молоко, молочні та молоковмісні продукти”, який вже схвалений Комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин. Головною метою законопроекту є упорядкування сфери маркування та реалізації молоковмісних продуктів, що забезпечить право споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, а також дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока та молочних продуктів.

В разі прийняття закону покупцям не доведеться вивчати етикетки під мікроскопом, тому що молоко і молочні продукти будуть окремо, а замінники – окремо.

У профільній асоціації зауважили, що для виробництва справжнього мʼякого сиру потрібно 6-7 літрів молока, а для рослинного “достатньо” – 1,6-1,8 літрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-