Фонд гарантування торік через Prozorro продав активи банків на 6,3 мільярда

Фонд гарантування торік через Prozorro продав активи банків на 6,3 мільярда

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у 2018 році через систему торгів Prozorro.Продажі продав 5,1 тис. лотів на 6,3 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування.

"Одним із джерел надходжень для розрахунків із кредиторами неплатоспроможних банків є продаж активів цих банків. Всього впродовж 2018 р. на торги було виставлено активів приблизно на 340 млрд грн за балансовою вартістю. Через систему торгів Prozorro.Продажі було виставлено майже 61,5 тис. лотів, з них продано 5,1 тис. На цей показник впливає, насамперед, якість активів неплатоспроможних банків, зокрема, їх незаконне виведення колишніми власниками і менеджментом. Та навіть за таких обставин середня ціна продажу активів Фондом у 2018 році становила 1 млн грн, а максимальна досягла 331 млн грн. Протягом 2018 року відбулось успішних аукціонів на суму 6,3 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

У Фонд гарантування нагадують, що у 2017 році відбулось успішних аукціонів на суму 5,7 млрд грн.

У підсумку, за 12 місяців 2018 року було виставлено на торги: більше 400 пулів кредитів фізичних осіб, більше 40 пулів кредитів юридичних осіб, 3 пули кредитів юридичних осіб, що перебувають у заставі НБУ. 8 пулів спрямовано на погодження до НБУ, з них 5 вже виставлено на торги протягом січня 2019 року.

Із огляду на те, що від цих надходжень з продажу активів безпосередньо залежать виплати вкладникам і кредиторам неплатоспроможних банків, ФГВФО продовжив роботу над вдосконаленням процесу продажу. Як і раніше, усі аукціони з реалізації активів, що не перебувають у заставі забезпечених кредиторів, відбуваються у системі ProZorro.Продажі. Орім того, у 2018 році розпочато продаж активів банків через іноземні торговельні майданчики, зокрема, успішно відбулись торги через компанії DebtХ (США) та First Financial Network (США) у межах спільного пілотного проекту НБУ и ФГВФО.

Читайте також: Колишні посадовці Дельта Банку завдали фінустанові збитків на 38 мільярдів

Як відомо, продаж активів (майна) банків, що ліквідуються, здійснюється відповідно до статті 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

З 1 лютого 2017 року всі без винятку лоти ФГВФО реалізуються через систему ProZorro.Продажі. Дані про лоти, виставлені на продаж, заводяться до єдиної центральної бази даних, яку адмініструє ГО Transparency International Україна, і всі майданчики, через які проводяться торги, мають рівний доступ до неї. Торги відбуваються в онлайн-режимі, стежити за перебігом аукціону може будь-хто. За результатами система автоматично формує протоколи, що унеможливлює будь-яке втручання у перебіг торгів. Окрім того, аукціони з продажу великих пулів проводяться через міжнародні компанії, що є світовими лідерами з реалізації проблемних активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-