Ціна «на папері» активів банку «Контракт» удвічі вища за реальну – ФГВФО

Ціна «на папері» активів банку «Контракт» удвічі вища за реальну – ФГВФО

Інфографіка
Укрінформ
Балансова вартість активів ПАТ Банк «Контракт» становить 433,71 млн грн, що є вдвічі вищою за оціночну.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси Банку, що була затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування, становить 433,71 млн грн. Оціночна ж вартість, визначена незалежними оцінювачами, майже удвічі нижча від суми, зазначеної у бухгалтерській документації. Так, кредитний портфель юридичних осіб було оцінено у три рази менше балансової вартості, а цінні папери – у чотири рази", - йдеться в повідомленні.

Напередодні запровадження у ПАТ Банк «Контракт» тимчасової адміністрації його керівництво здійснювало розпродаж майна банка без фактичного надходження коштів на рахунки та перерахування коштів юридичних осіб на рахунки фізичних, що значно збільшило суму відшкодування за рахунок Фонду гарантування. Загалом із 306,21 млн грн заявлених кредиторами вимог на четвертому році ліквідації погашено лише 58,5 млн грн третьої черги. Фонд гарантування продовжує здійснювати визначені законом заходи щодо стягнення недоотриманих коштів та повернення майна за спірними угодами.

Після запровадження у Банк тимчасової адміністрації під час формування переліку вкладників для виплати гарантованого відшкодування уповноваженою особою Фонду гарантування було виявлено, що протягом жовтня 2014 – лютого 2015 значна кількість фізичних осіб регулярно здійснювала операції зі зняття через касу ПАТ Банк «Контракт» готівки. Кошти цим фізичним особам попередньо перераховувалися від клієнтів Банку юридичних осіб із призначенням платежу «надання фінансової допомоги», «надання позики» або «оплата за цінні папери». Всі зазначені фізичні особи мали спільні ознаки, зокрема, працювали на посадах, що не передбачають отримання високої заробітної плати (вантажники, офіціанти, медичні сестри, кур’єри тощо), та делегували права розпоряджатися своїми рахунками третім особам. Таких фінансових операцій виявлено на суму 163,66 млн грн. Крім того, було зафіксовано низку операцій з перерахування коштів з рахунків юридичних та фізичних осіб на рахунки фізичних осіб, що призвело до збільшення загальної суми відшкодування за рахунок коштів Фонду гарантування на 49,73 млн грн.

Читайте також: Фонд гарантування минулого тижня продав активи 33 банків на 94 мільйони

Як повідомлялось, Національний банк України визнав ПАТ Банк «Контракт» неплатоспроможним 6 жовтня 2015 року, зокрема, через скарги клієнтів юридичних осіб щодо непроведення платежів та викривлення фінансової звітності. Тимчасова адміністрація продовжувалася протягом двох місяців, а з 11 грудня 2015 року в Банку триває ліквідація. Станом на 1 січня 2019 року вкладникам ПАТ Банк «Контракт» виплачено 58,3 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-