У Кредитному реєстрі є інформація про понад 80 тисяч позичальників - НБУ

У Кредитному реєстрі є інформація про понад 80 тисяч позичальників - НБУ

Укрінформ
У Кредитному реєстрі Національного банку наявна інформація про понад 80 тисяч позичальників – фізичних (53,2 тис.) та юридичних (27,2 тис.) осіб.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Станом на 1 січня 2019 року усі банки надають інформацію до Кредитного реєстру Національного банку, як це передбачено Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків". На сьогодні в Кредитному реєстрі НБУ наявна інформація про понад 80 тисяч позичальників – фізичних (53,2 тис.) та юридичних (27,2 тис.) осіб", - йдеться в повідомленні.

Зі слів директора Департаменту банківського нагляду Національного банку Наталії Дегтярьової, наповнення бази даних Кредитного реєстру підвищує ефективність оцінки банками кредитного ризику і таким чином сприяє отриманню добросовісними і сумлінними позичальниками кредитів від банків, що в кінцевому підсумку позитивно впливає на відновлення кредитування.

Як відомо, з 1 вересня 2018 року банкам була надана можливість отримувати інформацію з Кредитного реєстру НБУ. З 1 січня 2019 року введено в дію вимоги підпункту 2 пункту 2 розділу І Закону, згідно з якими банки використовують інформацію з Кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику. Після визначення процедури використання отриманої із Кредитного реєстру інформації банки зможуть протестувати її застосування для оцінки кредитного ризику впродовж тестового періоду.

Читайте також: НБУ уперше отримав престижну міжнародну нагороду Central banking awards

Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків" набув чинності 4 березня 2018 року.

Відповідно до цього закону Національний банк створив централізований Кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Передача банками до Кредитного реєстру інформації про боржників - фізичних осіб здійснюється у відповідності до законодавства України, зокрема з дотриманням вимог Закону України "Про захист персональних даних".

Позичальники, стосовно яких передані дані до Кредитного реєстру, також мають право отримувати з цього реєстру інформацію про себе і у разі незгоди з її змістом вимагати внесення змін до інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-