Український аграрний експорт торік зріс до рекордних $18,8 мільярда - Мінагро

Український аграрний експорт торік зріс до рекордних $18,8 мільярда - Мінагро

Укрінформ
Український аграрний експорт за результатами 2018 року зріс більше як на 880 млн дол. порівняно з 2017 роком – до рекордних 18,8 млрд дол.

Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства .

“За результатами 2018 року український аграрний експорт зріс більше ніж на 880 млн дол. порівняно з 2017 роком та сягнув нового рекорду – 18,8 млрд дол. За цей період відчутно збільшились обсяги експорту продукції АПК на ринки Азії та Євросоюзу. Український аграрний експорт до країн Азії перевищив 8 млрд дол., а до країн ЄС ми експортували в 2018 році аграрних та харчових продуктів на понад 6,3 млрд дол. ”, - сказала Трофімцева.

За її словами, в Україні загальний зовнішньоторговельний обіг продукції агропромислового комплексу за результатами 2018 року перевищив 24,3 млрд дол.

Також заступник міністра повідомила, що більшу частку українського аграрного експорту у 38,4% традиційно сформували зернові культури, частка олії становила 23,3%, насіння олійних культур – 10,2%.

“Також хочу виокремити товари, за рахунок яких відбулось зростання експорту. Йдеться про кукурудзу, пшеницю, насіння ріпаку, макуху, м’ясо та субпродукти птиці, різні олії, тютюн та вироби з нього, яйця, кондитерські вироби тощо”, - підкреслила Трофімцева.

Читайте також: Україна увійшла в ТОП-5 світових експортерів вершкового масла

Вона зазначила, що експорт продукції рослинництва збільшився на 762,3 млн дол. порівняно з аналогічним періодом 2017 року і сягнув 17,4 млрд дол. Вартість експорту продукції тваринництва зросла на 118,1 млн дол. та сягнула 1,4 млрд дол.

Найбільшими покупцями українських аграрних та харчових товарів у 2018 році стали Індія, куди було експортовано продукції АПК на понад 1,8 млрд дол., Китай – 1,2 млрд дол., Нідерланди – 1,2 млрд дол., Іспанія – 1,04 млрд дол. та Єгипет – 888,7 млн дол.

“За цей період імпорт аграрних та харчових товарів також помітно збільшився та становив майже 5,5 млрд дол. Найактивніше Україна купувала наступні продовольчі товари: рибу, ракоподібні та молюски, плоди, горіхи, тютюн та вироби з нього, какао боби, шоколад, олію, чай, каву та інші», - підсумувала Трофімцева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-