МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки

МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки

Оновлено
Укрінформ
Зростання світової економіки в 2019 році сягатиме 3,5% замість раніше прогнозованих 3,7%.

МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки

Міжнародний валютний фонд з урахуванням останніх світових тенденцій у міжнародній політиці та світовій торгівлі погіршив прогноз до 0,2 та 0,1 процентних пунктів на 2019 та 2020 роки відповідно.

Про це заявила директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард під час презентації доповіді "Перспективи розвитку світової економіки" в понеділок у Давосі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми анонсуємо подальше погіршення у наших прогнозах", - зауважила керівник Фонду.

За її словами, "після двох років стійкого розширення, зараз світова економіка зростає повільніше, ніж очікувалося, а ризики посилюються".

За даними останнього випуску МВФ "Перспективи розвитку світової економіки", зростання в 2018 році становило 3,7%, як і в попередньому прогнозі (в жовтні минулого року). Натомість погіршились оцінки на наступні два роки. Зокрема, в 2019 році цей показник очікується на рівні 3,5%, а в 2020 році - 3,6%, "що на 0,2 і 0,1 процентного пункту нижче, ніж прогнозувалося в жовтні минулого року".

У цьому зв'язку Лагард зауважила, що навіть якщо світова економіка продовжує зростати, перед нею стоять "дуже високі ризики".

Однією з причин, яка підштовхнула до такої тенденції, у МВФ називають негативні наслідки підвищення тарифів, введених США і Китаєм у 2018 році. Крім того, позначилося падіння темпів у Німеччині, введення нових нормативів на викиди газів в Італії, а також погіршення настроїв на фінансових ринках і зниження темпів зростання в Туреччині.

Читайте також: МВФ і Україна визначили основні завдання для Києва на 2019 рік

У майбутньому одним із основних джерел ризиків є посилення напруженості у світовій торгівлі, а також високі рівні державних та приватних боргів у ряді країн. Крім того, серед потенційних негативних факторів зазначається вихід Сполученого Королівства з ЄС без досягнення необхідних домовленостей, а також більш серйозне, ніж очікувалось, уповільнення економічного зростання в Китаї.

Для того, щоб протистояти ризикам, МВФ пропонує країнам-членам попрацювати над політикою взаємодії для усунення розбіжностей у сфері торгівлі замість подальшого створення бар'єрів у відносинах. Крім того, як підкреслюють у МВФ, вкрай важливо вжити заходів для підвищення потенційного зростання виробництва та зміцнення бюджетних і фінансових резервів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-