В Україні на початок року сертифіковані 4,08 мільйона гектарів лісу

В Україні на початок року сертифіковані 4,08 мільйона гектарів лісу

Укрінформ
В Україні станом на січень 2019 року сертифіковано акредитованими на міжнародному рівні організаціями 4,08 млн га лісів.

Про це повідомляє прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України.

“За даними міжнародної некомерційної неурядової організації «Лісова опікунська рада» (ForestStewardship Council, FSC) в Україні станом на січень 2019 року сертифіковано 4,08 мільйона гектарів лісів. Проведення сертифікації здійснюється акредитованими на міжнародному (чи національному на підставі схвалених міжнародних процедур) рівні організаціями. Наразі така сертифікація діє у 84 країнах світу”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лісова сертифікація – оцінка відповідності системи ведення лісового господарства встановленим міжнародним вимогам щодо управління лісами. Її метою є забезпечення економічно, екологічно і соціально збалансованого ведення лісового господарства, що відповідає загальновизнаним стандартам, які заслуговують на довіру. Екологічно збалансоване і відповідальне ведення лісового господарства передбачає заготівлю лісоматеріалів та іншої лісової продукції при одночасному збереженні біорізноманіття та продуктивності лісів, природних екологічних процесів.

Читайте також: В Україні запровадили електронну систему обліку деревини

Прес-служба запевняє, що проведення сертифікації організаціями акредитованими на міжнародному рівні, чи національному на підставі схвалених міжнародних процедур, гарантує незалежність, неупередженість та об’єктивність оцінки ведення лісового господарства у будь-якій країні.

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар підкреслив, що майже всі з FSC-сертифікованих лісів держави перебувають у підпорядкуванні відомства. “Близько половини підпорядкованих Держлісагентству лісів на сьогодні вже сертифіковані. За останні роки ми значно збільшили площу сертифікованих лісів. Високий відсоток міжнародної сертифікації мають, так би мовити, лісисті області України. І ми будемо продовжувати цю роботу. На жаль, у південних і східних областях сертифікація не відбувалася у зв’язку з відсутністю фінансування”, - зазначив Бондар.

Він також наголосив, що наприкінці минулого року міжнародний акредитаційний сервіс (Accreditation Services International, ASI) перевірив діяльність аудиторських компаній, які надають сертифікати FSC, та не виявив недоліків.

“Це були незалежні аудитори, які на власний розсуд обирали ділянки для перевірки. Вони не виявили жодних недоліків у господарській діяльності державних лісогосподарських підприємств, які виступали об’єктами оцінювання, щодо заготівлі деревини, лісовпорядних даних, документів стосовно зберігання лісопродукції, продажів, ціноутворення, контрактів та іншого. І вони не виявили доказів, які б підтвердили теорію щодо використання санітарних рубок для незаконного видалення здорових дерев», - підкреслив очільник Держлісагентства.

За інформацією прес-служби відомства, загальна площа лісових ділянок України становить майже 10,4 млн га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю майже 9,6 млн га. Держлісагентству підпорядковано 7,6 млн га лісів, що становить 73% всього лісового фонду України. Згідно з офіційними статистичними даними лісистість України складає 15,9% від загальної площі території держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-