Іноземні компетентні органи

Іноземні компетентні органи "допомогли" поповнити бюджет на 2,6 мільярда - ДФС

Укрінформ
Завдяки ефективному обміну податковою інформацією з компетентними органами іноземних країн протягом 2018 року до бюджету вдалося донарахувати 2,6 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

"За результатами опрацювання отриманих відповідей від компетентних органів іноземних країн протягом 2018 року проведено контрольно- перевірочні заходи, загальна сума донарахувань разом із штрафними санкціями становить 2,6 млрд грн", - ідеться в повідомленні.

Історично склалося так, що використання офшорних компаній для цілей податкової оптимізації при зовнішньоекономічній діяльності є досить популярним. Основним діючим «інструментом» у такого роду рішеннях часто є не юридична цінність, а банальна інформаційна асиметрія, пояснюють в Офісі великих платників.

"Тобто платники не використовують складних юридичних інструментів, а просто розраховують, що «їх не наздоженуть». Інформаційна асиметрія довгий період була досить надійним прикриттям для недобросовісних платників і унеможливлювала практичну реалізацію окремих норм законодавства", - зазначається у повідомленні.

Так, наприклад, нерезидент, який де-факто управляється з України (бенефіціарним власником зі своєї квартири), вважається таким, що має своє постійне представництво в Україні. Однак на практиці виявити і довести факт ухилення від оподаткування досить складно.

Сьогодні ситуація змінюється, наголошують податківці. "Наразі автоматичний обмін інформацією ще є перспективою, сподіваємось недалекою, в той же час обмін інформацією за запитом з компетентними органами іноземних країн стає все більш дієвим інструментом", - зауважують в Офісі.

Читайте також: ДФС: Бізнесу торік відшкодували ПДВ майже на 10% більше

Протягом 2018 року фахівцями Офісу ініційовано запити до 28 країн світу, більшість з яких спрямована до Кіпру, Латвії, Великої Британії, Британських Віргінських островів, Нідерландів. Під час обміну досліджуються питання фізичної присутності іноземної компанії за місцем реєстрації, її фінансовий стан, органи управління, рух банківських коштів на її рахунках, спроможність кредитувати та нести відповідні фінансові ризики, ступінь присутності нерезидента в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-