Торік банки найактивніше розвивали споживче кредитування - НБУ

Торік банки найактивніше розвивали споживче кредитування - НБУ

Укрінформ
Найактивніше у минулому році банки розвивали споживче кредитування, завдяки цьому портфель гривневих кредитів населенню за рік зріс на 31,4% - до 135,4 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Кредитний портфель банків у національній валюті за рік зріс на 8,1% до 616 млрд грн. Найактивніше у минулому році банки розвивали споживче кредитування. Завдяки цьому портфель гривневих кредитів населенню за рік зріс на 31,4% до 135,4 млрд грн, перевищивши обсяг портфелю у докризовий період. Проте у грудні він залишився майже на рівні попереднього місяця", - йдеться в повідомленні.

Портфель гривневих кредитів бізнесу за минулий рік збільшився на 2,7% до 478,5 млрд грн, хоча у грудні він дещо зменшився (на 1,5%). Також у 2018 році зросли залишки за кредитами в іноземній валюті (в доларовому еквіваленті) – на 6,7% до 14,4 млрд дол. США (у грудні знизилися на 4,4%).

Читайте також: НБУ виставляє на аукціон нерозрізані аркуші банкнот

Обсяг депозитного портфелю банків у національній валюті у 2018 році зріс на 10% до 539,7 млрд грн. При формуванні заощаджень українці надавали перевагу вкладам у національній валюті. Обсяг гривневих депозитів населення у платоспроможних банках за рік збільшився на 14,5% - до 268,9 млрд грн, в той час як в іноземній валюті зріс на 1,6% - до 8,6 млрд дол. США. При цьому, у грудні зростання становило 4,3% та 1,8% відповідно.

Обсяг гривневого депозитного портфелю українців за підсумками року перевищив докризовий рівень, який банківська система мала у 2013 році. Притоку коштів у вклади в національній валюті сприяли високі темпи зростання заробітної плати у 2018 році, більш привабливі процентні ставки за гривневими депозитами, ніж за валютними, а також помірна волатильність курсу гривні протягом року.

Обсяг коштів бізнесу у національній валюті у платоспроможних банках за рік збільшився на 5,9% - до 270,1 млрд грн. Це також найвищий показник з докризового періоду. У грудні гривневий депозитний портфель бізнесу зріс на 16%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-