Україна минулого року значно наростила імпорт овочів - експерти

Україна минулого року значно наростила імпорт овочів - експерти

Укрінформ
Україна 2018 року імпортувала овочів і картоплі на $92,5 млн, у той час як експорт цих товарів становив $40 млн.

Аналітики EastFruit вважають, що країна не повністю використовує можливості у виробництві та експорті овочів, які відкриваються перед нею в літній період.

"За підсумками 2018 року Україна імпортувала овочів і картоплі на $92,5 млн (без урахування грибів і бобових культур), в той час як експорт цих товарів ледь досягав $40 млн. Таким чином торговий дефіцит України по овочах і картоплі становив близько $53 млн, збільшившись на $20 млн за рік. І якщо експорт за рік зріс усього лише на 7%, то імпорт овочів збільшився відразу на 40%", - йдеться в повідомленні.

Аналітики зазначають, що Україна минулого року мала торговий дефіцит по всіх овочевих позиціях, крім заморожених овочів і овочевої консервації, де торговий профіцит був мінімальним. У 2018 році найрізкіше - майже в три рази, зріс імпорт моркви. Найбільшу експортну виручку Україні давали томати (26%) і заморожені овочі (21%). Ще рік тому питома вага цих позицій в експорті була вищою - 37% і 24% відповідно.

Читайте також: Імпорт авокадо в Україну торік зріс удвічі - експерти

Тому, зазначили аналітики, дуже важливо, щоб у найближчі роки аграрії інвестували не стільки в кількість, як в якість при вирощуванні овочів, а також звертали увагу на високоцінні овочі, попит на які в світі зростає і які можна успішно експортувати. Перш за все йдеться про такі культури як спаржа, листові салати, зелень, різні нові види капустяних культур, артишок тощо.

«Україна має всі можливості для успішного виробництва та експорту якісних овочів до країн Євросоюзу та Близького Сходу. Якщо в Дубаї на полицях супермаркетів лежить мита морква з Австралії в грудні, то немає ніяких причин чому Україна не могла б конкурувати з Австралією на цьому ринку, який знаходиться в кілька разів далі, та де робоча сила, енергоносії, земля і все інше обходяться в декілька разів дорожче, ніж в Україні», - вважає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-