Платіжний баланс звели з профіцитом в $ 1,1 мільярда - НБУ

Платіжний баланс звели з профіцитом в $ 1,1 мільярда - НБУ

Укрінформ
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в листопаді порівняно з жовтнем звузився до 299 млн дол. США.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"У цілому за 11 місяців дефіцит поточного рахунку становив 4,4 млрд дол. США порівняно з 1,7 млрд дол. США у відповідному періоді минулого року", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри певне сповільнення – в листопаді тривало зростання експорту товарів (на 6,2% у річному вимірі до 4,1 млрд дол. США) насамперед завдяки рекордному врожаю кукурудзи.

"Фізичні обсяги поставок за кордон зернових культур у листопаді сягнули історичного максимуму (5,3 млн т), а їх вартісні обсяги зросли в 1,6 раза у річному вимірі завдяки збереженню високих світових цін. Окрім того, продовжували поліпшуватися показники експорту інших продовольчих товарів: жирів та олії, м'яса. Зростання обсягів експорту продовольчих товарів прискорилося до 27,2% у річному вимірі, сягнувши історичного рекорду (2,1 млрд дол. США) та забезпечивши більше половини усього експорту товарів", -- наголосили у НБУ.

Читайте також: Експерти очікують, що за 2018 рік українська економіка зросте на 3,4%

Водночас наголошується, що динаміка експорту металургійної продукції продовжила погіршуватися через менш сприятливу цінову кон'юнктуру, ремонтні роботи на окремих підприємствах та ускладнену логістику в Азовському морі. Проведення планових ремонтів на окремих підприємствах хімічної промисловості також призвело до зниження експорту її продукції.

Крім того, відзначається, що у цілому за січень – листопад експорт товарів зріс на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 39,5 млрд дол. США.

"Зростання імпорту товарів у листопаді істотно уповільнилося (до 12,7% у річному вимірі до 5,6 млрд дол. США), насамперед за рахунок неенергетичного імпорту", - підкреслили у банку.

Певне послаблення споживчого попиту на імпорт на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку зумовили сповільнення темпів зростання обсягів імпорту окремих споживчих товарів.

Зростання енергетичного імпорту в листопаді також уповільнилося, переважно за рахунок вугілля. Однак вартісні обсяги закупівель інших енергоносіїв – нафтопродуктів та природного газу – залишалися високими.

У цілому за січень – листопад імпорт товарів зріс на 15,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 51,3 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-