Експерти очікують, що за 2018 рік українська економіка зросте на 3,4%

Експерти очікують, що за 2018 рік українська економіка зросте на 3,4%

Укрінформ
Учасники Ради з фінансової стабільності констатували, що незважаючи на помітні зовнішні та внутрішні виклики, поточний рік завершується позитивно.

Про це повідомляється на сайті Нацбанку.

"Зростання ВВП очікується на рівні 3.4%, міжнародні резерви України сягнули п’ятирічного максимуму, на валютному ринку спостерігається укріплення гривні, дефіцит бюджету близький до історичного мінімуму, закладено передумови для подальшого уповільнення інфляції", - йдеться у повідомленні.

РФС відзначила зусилля Міністерства фінансів щодо проведення стриманої фіскальної політики протягом року, а також спільні зусилля із запуску нової програми співпраці Stand-By із МВФ.

Водночас члени РФС наголосили на ключових викликах 2019 року: уповільнення темпів зростання світової економіки та економіки країн – торговельних партнерів України, коригування цін на сировинні товари, підвищення процентних ставок провідними центробанками світу. Одним із компенсаторів цих ризиків стане суттєве зниження цін на нафту.

Економічне зростання в Україні дещо уповільниться, зокрема через жорстку монетарну та фіскальну політику, що необхідно для збереження макроекономічної та фінансової стабільності. Додаткові ризики створюють дисбаланси на ринку праці. Також є невизначеність через входження України в рік подвійних виборів.

Одним з питань розгляду засідання РФС стало питання непрацюючих кредитів (NPLs) в банках державного сектору. Вирішення цієї проблеми є ключовою задачею для РФС, Національного банку України (НБУ) та Міністерства фінансів України. На сьогодні ведеться робота  з напрацювання постанови НБУ про роботу з NPL, яка сформує стандарти та рекомендації стосовно роботи банків із проблемними позичальниками.

Читайте також: НБУ оприлюднив план перевірок банків на наступний рік

Члени Ради також торкнулися питань детінізації економіки та посилення прозорості роботи фіскальних органів після розділення Державної фіскальної служби. У фокусі уваги має бути моніторинг трансфертного ціноутворення, врегулювання питання автоматичного обміну інформацією з митними органами країн-партнерів та створення подвійних митниць.

Члени Ради також підтримали впровадження системи подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі XBRL для великих підприємств з наступного року. Це надасть переваги як підприємствам унаслідок автоматизації підготовки та подання звітів, так і користувачам даних завдяки підвищенню їх надійності та прозорості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-